Advertentie
Advertentie

Doorsnee Amerikaan houdt groei op peil

Consumenten in de VS houden de groei op peil - Foto AFP ©IMAGEGLOBE

De Amerikaanse groei houdt een aardig tempo aan. In het vierde kwartaal van 2013 groeide de economie met 3,2 procent op jaarbasis ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vooral de consumptie van de doorsnee Amerikaan onderstut die groei.

In het derde kwartaal groeide de economische activiteit in de Verenigde Staten nog met 4,2 procent op jaarbasis. De groei van 3,2 procent in het vierde kwartaal ligt dus een tikkeltje lager, maar houdt wel een aardig tempo aan. De Amerikaanse cijferaars berekenen de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar extrapoleren dat cijfer dan op jaarbasis. 

De onderliggende fundamenten van de Amerikaanse groei zijn gezond. Zo zijn het de Amerikaanse gezinnen die via hun consumptie voor het leeuwendeel van de groei zorgen. De gezinsconsumptie groeide met 2,26 procent, de sterkste prestatie sinds het vierde kwartaal van 2010. Gezinnen tekenen in de Verenigde Staten voor ongeveer 70 procent van de totale economische activiteit. In het derde kwartaal stoelde de groei vooral op de sterke voorraadgroei bij de handelaars (+1,67 procent). 

De stijgende gezinsconsumptie doet de dalende overheidsinvesteringen als gevolg van de shutdown in oktober vergeten. Die uitgaven vallen terug met 0,98 procent. Ook voor 2014 is de verwachting dat de groei vooral afhankelijk zal zijn van een toenemende gezinsconsumptie. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud