Duikende olieprijs zet extra rem op Russische groei

Een jaknikker op een olieveld in de buurt van de stad Almetjevsk in Tatarstan ©Bloomberg

De Russische economie zal dit jaar sterker krimpen dan gedacht en volgend jaar minder hard groeien dan gehoopt. De nieuwe terugval van de olieprijs en de aanhoudende westerse sancties eisen hun tol.

Aleksej Oeljoekajev, de Russische minister van Economie, zei dinsdag in Kuala Lumpur dat het bruto binnenlands product (bbp) van zijn land dit jaar met 3,3 procent zal krimpen. Tot dusver ging het ministerie uit van een krimp van 2,8 procent. In 2016 zou de Russische economie weer moeten groeien, maar die groei zal slechts 2 procent bedragen in plaats van de tot dusver verwachte 2,3 procent.

Het is al de derde keer dit jaar dat Moskou zijn groeiprognose bijstelt: in februari werd ze verlaagd, in mei verhoogd.

Rusland is een van de grootste exporteurs van energiegrondstoffen. Olie en gas zijn goed voor meer dan 70 procent van de totale Russische uitvoer en ook de voornaamste bron van inkomsten voor de overheid. De scherpe duik die de olieprijs sinds vorige zomer heeft gemaakt, heeft Rusland dan ook zwaar getroffen. De recente prijsdaling, te wijten aan de groeivertraging in China en het vooruitzicht dat Iran weer volop olie gaat uitvoeren, doet daar nog een schepje bovenop.

Bijkomende moeilijkheden ondervindt het land door de sancties die het Westen heeft ingesteld om Rusland te straffen voor zijn rol in de Oekraïense burgeroorlog en de annexatie van de Krim. Buitenlandminister Sergej Lavrov verklaarde maandag dat de Europese en Amerikaanse sancties voor ‘zeer lange’ tijd van kracht zullen blijven.

Volgens Oeljoekajev bereikte de krimp van de Russische economie vorige maand een ‘fragiele’ bodem en mag er vanaf het vierde kwartaal beterschap worden verwacht. ‘Ik denk niet dat we nog lager zullen gaan, maar het is moeilijk te zeggen wanneer we significante groei zullen zien’, zei de minister.

De daling van de olieprijs heeft ook de roebel zwaar onder druk gezet. De Russische munt verloor de afgelopen maanden liefst 48 procent van zijn waarde en is daarmee de slechtst presterende munt ter wereld. De zwakte van de roebel wakkert de inflatie aan. In maart klom ze tot 16,9 procent, het hoogste niveau in 13 jaar. Oeljoekajev verwacht een lichte mildering tot iets meer dan 11 procent tegen het einde van het jaar.

Hij sluit niet uit dat de olieprijs op korte termijn nog iets verder wegzakt, tot onder 40 dollar per vat, om volgend jaar weer te klimmen tot gemiddeld 55 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud