Advertentie

Energiecrisis zet Duits herstel de handrem op

De Duitse uittredende minister van Economie Peter Altmaier (rechts) en bondskanselier Angela Merkel. ©Michael Kappeler/dpa

Door de grondstoffenschaarste en stijgende energieprijzen zet Berlijn stevig het mes in de groeiprognose voor 2021.

Eind april schoof Duitsland nog een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 3,5 procent naar voren voor 2021. Die prognose wordt nu bijgesteld naar 2,6 procent.

De verwachting is dat de economie corona pas in 2022 definitief achter zich laat, met een groei van 4,1 procent in plaats van de eerder voorspelde 3,6 procent. Die verhoging is minder indrukwekkend dan ze lijkt, aangezien door de getemperde prognose voor dit jaar de 'startbasis' ook lager komt te liggen.

Een voorwaarde voor de doorstart in 2022 is dat we de aanvoerlijnen stabiliseren.
Peter Altmaier
Duits minister van Economie (CDU)

De Duitse uittredende minister van Economie Peter Altmaier (CDU) licht de vooruitzichten woensdag uitgebreid toe op een persconferentie, maar gaf op de ontbijttelevisie van staatszender ARD al een 'sneak preview'. 'We stellen de groeiverwachting bij vanwege de grondstoffenschaarste en stijgende energieprijzen, vooral voor gas', zei hij. 'Een voorwaarde voor de doorstart in 2022 is dat we de aanvoerlijnen stabiliseren en bijvoorbeeld de productie van chips opvoeren.'

De Duitse economie - de motor van de eurozone - boogt vooral op export en zware industrie, waardoor de verstoring van de aanvoerlijnen er stevig inhakt. Auto- en vrachtwagenbouwers zoals BMW en Daimler moesten hun productie al terugschroeven door de aanhoudende chipschaarste. 'Het is een gevecht om iedere chip', zei Martin Daum, de topman van Daimler Truck, begin deze maand.

Formatie

Het herstel van de economie komt ook op de tafel van de Duitse regeringsonderhandelingen te liggen. Na de verkiezingen van 26 september voeren de sociaaldemocraten (SPD), groenen (Bündnis 90/Die Grünen) en liberalen (FDP) formatiegesprekken. De partijen kwamen midden oktober tot een akkoord over een nota waarover de komende weken onderhandeld wordt.

De 'Ampelkoalition' of verkeerslichtcoalitie tussen de groenen, de rode SPD en de gele FDP broedt op een ambitieuze investeringsagenda om de economie te laten aantrekken. De drie partijen kwamen wel overeen niet te raken aan het heilige Duitse schuldplafond, de 'Schuldenbremse'. Die stipuleert dat het voor conjunctuur gezuiverde tekort op de begroting niet hoger mag zijn dan 0,35 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud