Europa belast vanaf juli Amerikaanse producten

Europees commissaris voor Concurrentievermogen Jyrki Katainen. ©AFP

Onder meer de import van sinaasappelsap, jeans, bourbon-whiskey en moto's wordt aan 25 procent belast.

De Europese Commissie heeft woensdag formeel vastgelegd dat vanaf juli op de import van onder meer sinaasappelsap, jeans, bourbon-whiskey en moto's een tarief van 25 procent wordt geheven.

Het gaat om een reactie op de Amerikaanse staal- en aluminiumheffingen die de Verenigde Staten vanaf deze maand invoeren. Die heffingen zijn illegaal en protectionistisch, vindt Europa. Volgens de Commissie komt de schade van de Amerikaanse heffingen op 6,4 miljard euro uit.

Er is geen ruimte voor willekeur.
Jyrki Katainen
Europees commissaris voor Concurrentievermogen

De eerste reeks Amerikaanse producten vertegenwoordigt een handelswaarde van 2,8 miljard euro. De Commissie komt mogelijk later met meer heffingen.

De lidstaten moeten nog instemmen met de tegenmaatregel, die is aangemeld bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De Commissie verwacht daar geen problemen.

'Alle lidstaten begrijpen dat als we handel willen drijven op basis van internationale regels, we het boekje moeten volgen. Er is geen ruimte voor willekeur', zei de Europese commissaris voor concurrentievermogen Jyrki Katainen woensdag.

Een verdere escalatie van het handelsconflict is niet uitgesloten, met alle gevolgen van dien. Amerikaanse heffingen op Europese (lees: vooral Duitse) auto's zouden ook de Belgische autofabrieken en toeleveranciers kunnen treffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud