'Gesprek VS-China over handel constructief'

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de gouverneur van de Chinese centrale bank Yi Gang. ©REUTERS

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin lijkt tevreden over zijn gesprek met Yi Gang, de gouverneur van de Chinese centrale bank.

Mnuchin en Yi ontmoetten elkaar in de marge van een vergadering van de ministers van Financiën en de centraal bankiers van de 20 grootste economieën (G20) in het Japanse Fukuoka. Het was de eerste ontmoeting op hoog niveau tussen beide landen sinds de handelsgesprekken een maand geleden vastliepen.

De VS en China proberen met overleg een verdere escalatie van de handelsoorlog te voorkomen. Washinton verhoogde op 10 mei de importtaksen van Chinese producten met een waarde van 200 miljard dollar. Peking reageerde en trok op 1 juni de heffingen op Amerikaanse producten op.

De ontmoeting tussen Mnuchin en Yi China bereidt het gesprek voor dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping eind juni hebben in de marge van de G20-top van staatshoofden en regeringsleiders. Mnuchin tweette een foto met Yi, met de boodschap dat ze een 'openhartig gesprek' gehad hebben.

Ondanks de toename van de handelsconflicten zijn de ministers van Financiën en centraal bankiers van de G20 voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten. De groei van de wereldeconomie kan het komende jaar weer opleven, staat in het slotcommuniqué. Maar ze merken wel op dat groeiende spanningen over de internationale handel en andere politieke wrijvingen dat vooruitzicht overschaduwen.

Taks voor techbedrijven

De deelnemers zijn het er ook over eens dat ze samen regels moeten opstellen die voorkomen dat grote multinationale technologische bedrijven zoals Amazon, Facebook en Google slechts minimaal belasting betalen op hun winsten.

De ondernemingen kunnen nu nog hun winst in een land 'parkeren' waar die erg laag belast wordt. Dit wordt bekritiseerd, omdat de bedrijven het geld meestal verdienen aan klanten buiten die landen met lage vennootschapsbelastingen zoals Ierland en Luxemburg.

De G20 hoopt het in 2020 eens te zijn over een gezamenlijk beleid. Er zou mogelijk belasting geheven worden in landen waar de bedrijven producten of diensten slijten of er zou een wereldwijd minimum voor de belasting moeten worden vastgelegd. De VS staan argwanend tegenover de plannen, omdat ze volgens te veel tegen Amerikaanse internetbedrijven gericht zouden zijn.

De G20 is een internationaal financieel overlegorgaan. Er zijn negentien landen lid van, plus de Europese Unie. De G20 vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de wereldeconomie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud