Advertentie

Groei Amerikaanse economie vertraagt sterk in zomer

Een coronaopstoot in de zomer remde de Amerikaanse economie af. ©REUTERS

De Amerikaanse economie is in de zomer van 2021 minder snel gegroeid dan verwacht. Een zomerse coronaopstoot en problemen in de bevoorradingsketen spelen de VS parten.

De Amerikaanse president Joe Biden kreeg donderdag minder goed macro-economisch nieuws. 's Lands bruto binnenlands product trok in de periode juli-september op jaarbasis aan met 2 procent. Dat is drie keer minder dan de klim met 6,7 procent in het tweede kwartaal en de traagste groei in meer dan een jaar. Economen hadden op een stijging van 2,7 procent gerekend.

Naar verklaringen voor de trager dan verwachte groei moest het Amerikaanse ministerie van Handel niet lang zoeken. Gezinnen consumeerden minder. De vinger ging wat meer op de knip omdat de overheid de coronasteun terugschroefde. Daarnaast spoelde in de zomer een nieuwe coronagolf over de Verenigde Staten.

Bevoorradingsketens

Maar ook wereldwijde problemen in de bevoorradingsketens speelden de Amerikaanse economie parten. Daardoor ontstonden tekorten aan bepaalde goederen, zoals auto's. Orkaan Ida, die eind augustus een deel van de Amerikaanse energieproductie verwoestte, zette eveneens een rem op de groei.

De Amerikaanse economie belandde in het derde kwartaal in een dipje, maar de groei versnelt al opnieuw.
Sal Guatieri
Econoom BMO Capital Markets

Redenen tot grote bezorgdheid zien economen voorlopig niet. Ze pikken signalen op die wijzen op een aantrekkende economische activiteit. Het aantal coronagevallen daalt opnieuw. En de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen vielen vorige week terug tot het laagste peil in 19 maanden.

'De Amerikaanse economie belandde in het derde kwartaal in een dipje, maar de groei versnelt al opnieuw', zei Sal Guatieri, econoom bij BMO Capital Markets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud