IMF bepleit rijkentaks om kosten pandemie te betalen

Kristalina Georgieva, de directeur van het IMF. ©REUTERS

Gezinnen met hoge inkomens en bedrijven die door de coronacrisis hogere winsten boeken moeten volgens het Internationaal Monetair Fonds tijdelijk meer belastingen betalen.

De ondersteuning van de economie tijdens de pandemie en de dalende inkomsten hebben het begrotingstekort en de overheidsschuld van ontwikkelde en groeilanden doen stijgen naar een recordhoogte, zegt het IMF in een rapport over het begrotingsbeleid. Het gemiddelde begrotingstekort verdrievoudigde in 2020 tot 10,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en de overheidsschuld steeg van 84 naar 97 procent van het bbp.

Bij een ongewijzigd beleid zal de gemiddelde overheidsschuld vanaf 2021 stabiliseren op 99 procent van het bbp, hoewel de begrotingstekorten geleidelijk zullen dalen. Daarom rijst de vraag wie de kosten van de crisis moet betalen.

Het IMF denkt vooral aan een tijelijke verhoging van de personenbelasting voor hoge inkomens.

'Om de uitgaven die verband houden met de pandemie te helpen betalen kunnen beleidsmakers een tijdelijke bijdrage op hoge inkomens of hoge vermogens overwegen', zegt het IMF. De instelling denkt vooral aan een tijdelijke verhoging van de personenbelasting voor de hoogste inkomens. Ze merkt op dat Duitsland in 1991 tijdelijk de personenbelasting heeft opgetrokken om de kosten van de eenmaking te betalen. Hogere belastingen op inkomen uit kapitaal hebben volgens het IMF een negatief effect op investeringen.

Overwinsten

Een andere optie is een taks op overwinsten (excess profits) van sommige bedrijven. 'Zo'n belasting garandeert een bijdrage van ondernemingen die bloeien tijdens de crisis.' Het IMF verwijst naar farmaceutische bedrijven en sterk gedigitaliseerde ondernemingen. De pandemie verhoogde de vraag naar farmaceutische producten en versnelde de digitalising van de economie. Daarvan profiteerden ondernemingen als Amazon, Microsoft en Netflix.

Om de ongelijkheid te verminderen kunnen ontwikkelde landen de belastingen op erfenissen, schenkingen en vastgoed verhogen.
IMF

De coronacrisis deed niet alleen de overheidsschuld, maar ook de ongelijkheid stijgen, zegt het IMF. De instelling onderstreept al verscheidene jaren het belang van 'inclusieve groei' en wil de ongelijkheid terugdringen met een pakket van structurele maatregelen. 'De ontwikkelde landen kunnen de progressiviteit van de inkomstenbelasting vergroten en de belastingen op erfenissen, schenkingen en vastgoed verhogen.'

Over een echte vermogensbelasting is het IMF terughoudend. 'Verscheidene factoren pleiten tegen een recurrente vermogensbelasting. Het is moeilijk een waarde te kleven op activa en om informatie in te zamelen bij derden.' Toch sluit de instelling een vermogensbelasting niet uit. 'Als andere maatregelen niet volstaan, kan een vermogensbelasting worden overwogen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud