Iraanse kwestie duwt olieprijs boven 76 dollar

Hassan Rouhani, president van Iran. ©EPA

Als de Amerikaanse president Donald Trump Iran opnieuw sancties oplegt, dreigt het land minder olie te kunnen uitvoeren.

De prijs van een vat Brentolie , de internationale referentie, gaat maandag opnieuw boven 75 dollar en heeft intussen zelfs de kaap van 76 dollar gerond. Dat is het hoogste peil sinds eind 2014.

Tegen 76,04 dollar is aardolie nu al 1,6 procent hoger dan vrijdagavond. Sinds begin dit jaar werd Brentolie al bijna 14 procent duurder. De prijs voor een vat Amerikaanse olie gaat ook omhoog en klimt voor het eerst sinds november 2014 boven 70 dollar.

De hoofdreden voor de stijging zijn mogelijke nieuwe sancties voor Iran, een grote producent van ruwe olie. De Amerikaanse president Donald Trump beslist deze week of hij de nucleaire deal van zijn voorganger Barack Obama met Iran uit 2015 behoudt. Onder Obama hieven de VS en andere westerse landen hun handelssancties tegen het land op na de Iraanse belofte te stoppen met zijn kernwapenprogramma.

Trump zinspeelt al langer op hernieuwde sancties tegen Iran, dat hij ervan verdenkt heimelijk aan kernwapens te werken. 

Minder olie

De mogelijke Iraanse sancties zijn niet de enige reden waarom olie duurder wordt. De olieproducerende landen verenigd in de OPEC en Rusland beslisten eind 2016 minder olie op te pompen. Eind vorig jaar werden die productiebeperkingen verlengd tot eind dit jaar.

Bovendien beslisten de VS hun eigen voorraden uit te voeren, nadat de 40 jaar lange ban op olie-export eind 2015 werd opgeheven.

Een bijkomende oorzaak van de prijsstijging is Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land is een belangrijke olie-exporteur maar zit al enkele jaren in een diepe economische crisis. Daardoor is onvoldoende ge├»nvesteerd in de olieproductie en is sinds de beginjaren van deze eeuw de olieproductie gehalveerd tot zowat anderhalf miljoen vaten per dag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud