Lagarde: 'Groei wereldeconomie blijft fragiel'

De IMF-topvrouw, Christine Lagarde (Foto: AFP). ©AFP

De groei van de wereldeconomie is nog te zwak, te fragiel en te onevenwichtig, ondanks de vooruitgang die in de tweede helft van 2013 is ingezet. Dat heeft directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag gezegd.

Volgens Lagarde zal de economie dit jaar verder aantrekken, maar presteert de wereldeconomie nog niet naar haar potentieel van circa 4 procent. Daarmee is de groei nog onvoldoende om werkgelegenheid te creëren voor de meer dan 200 miljoen mensen in de wereld die werk nodig hebben, zei de topvrouw van het IMF.

Bovendien zijn de voordelen van groei nog zeer oneerlijk verdeeld, wat niet goed is voor de stabiliteit en duurzaamheid, stelde de Française. Lagarde zei dat de prioriteit voor beleidsmakers in 2014 zal zijn om het herstel voort te versterken en duurzaam te maken.

Monetair beleid

Volgens de Franse ex-minister van Financiën moeten centrale banken in de ontwikkelde economieën terugkeren naar meer conventioneel monetair beleid, maar pas nadat 'robuuste groei' stevig is verankerd.

De IMF-topvrouw gaf voorts aan dat de groei in de Verenigde Staten duidelijk aantrekt, maar dat het van kritiek belang is dat het steunbeleid van de Amerikaanse centrale bank niet vroegtijdig wordt afgebouwd. Ook is het van belang dat de begrotingsonderhandelingen in de VS in rustiger vaarwater worden gebracht.

Werkloosheid

In de eurozone is de groei nog altijd uit balans en de werkloosheid 'zorgwekkend' hoog, waarschuwde Lagarde. Sommige landen doen het goed, maar andere lidstaten gaan nog steeds gebukt onder hoge schulden en kredietbeperkingen.

Er kan volgens haar meer worden gedaan om de financiële problemen aan te pakken bijvoorbeeld door gericht te lenen. Het IMF komt binnenkort met de nieuwe groeiramingen voor de wereldeconomie naar buiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud