Luxemburg wijst 'internationale gemeenschap' met de vinger

Luxemburg reageert op de nieuwe Luxleaks door de rest van de wereld mee in het bad te trekken: heel de internationale gemeenschap draagt de verantwoordelijkheid voor multinationals die weinig of geen belastingen betalen.

Het Luxemburgse ministerie van Financiën laat in een korte mededeling weten dat de nieuwe onthullingen in de Lux Leaks-zaak 'niet meer informatie bevatten' dan die van enkele weken geleden. Het ministerie erkent wel dat er ethische bezwaren kunnen worden opgetekend tegen bepaalde mechanismen, die echter wel in overeenstemming zijn met nationale en internationale wetgeving.

Bovendien pikt het ministerie het niet langer dat enkel het Groothertogdom met de vinger wordt gewezen. 'Bij de analyse van deze situatie moeten we naar het groter geheel kijken, en kan men niet enkel blijven stilstaan bij het kader van een enkel land. De internationale gemeenschap draagt een gedeelde verantwoordelijkheid om de internationale afspraken aan te passen aan de huidige omstandigheden', klinkt het.

Uitwisseling

Dinsdag liet datzelfde ministerie nog verstaan dat het Groothertogdom 'spontaan en op verzoek informatie over rulings uitwisselt met andere landen' in het kader van dubbele belastingverdragen, Europese richtlijnen en akkoorden over samenwerking tussen belastingdiensten.

In het persbericht stuurt het Groothertogdom aan dat er snel werk wordt gemaakt van het initiatief van de Europese Commissie om een verplichte automatische uitwisseling van financiële informatie over tax rulings tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud