voorkennis

Make Mexico Great Again

De dagelijkse goederenstroom die vanuit Mexico de Amerikaanse grens over dendert. ©REUTERS

Terwijl alle aandacht naar de mensenstroom gaat, sluipen goederen even vlot als ongemerkt in recordtempo noordwaarts over de Rio Grande.

Een 44ste president die de uitvoer wou verdubbelen, nummer 45 die vier jaar lang inhakte op het onfaire handelstekort met China en 46 die aftrapt met de boodschap dat de Verenigde Staten weer een industriële grootmacht moeten worden.

Je zou na die jaren retoriek van Barack Obama, Donald Trump en Joe Biden denken dat de Amerikanen hun handelstekort dichtgereden hebben. Welnu: er rest, euhm, een gaatje. Deze middag klokslag half drie maakt het Amerikaanse ministerie van Handel de handelsbalans over februari bekend. Economen zetten zich schrap voor een tekort van ... 70 miljard dollar.

Dat is geen one-off. Over de twaalf maanden tot januari voerden de Amerikanen 700 miljard dollar meer in dan ze uitvoerden. Een record. De pandemie heeft een turbo gezet op het tekort. Amerikanen spendeerden de stimuluscheques in belangrijke mate door zich suf te traden op de app Robinhood en door allerhande stuff te bestellen op Amazon. Van iPhones over schaakborden ('Queen's Gambit', remember) tot Peloton-thuisfitnesstoestellen. Stuff die uit alle hoeken van de wereld moet worden ingevoerd.

Niet per se uit China. Het bilaterale tekort met de Volksrepubliek is over de jongste twaalf maanden met 300 miljard dollar nog altijd groot, maar gekrompen tegenover de dik 400 miljard eind 2018.

Over diezelfde periode zijn de tekorten met Vietnam en Mexico verdubbeld, tot respectievelijk 71 en 115 miljard dollar. De reden? Bedrijven die handig de door Trump ingevoerde Chinese invoertarieven omzeilden door een deel van hun productie te verhuizen.

En zo denderen elke dag ongemerkt trucks vol Mexicaanse goederen de Rio Grande over. En dat terwijl alle aandacht logischerwijs gaat naar de mensenstroom die de rivier noordwaarts probeert over te steken, een politiek explosief hete aardappel die Biden ungentlemanly naar vicepresidente Kamala Harris doorgeschoven heeft.

Het Groothertogdom Luxemburg heropent vandaag de terrasjes. Maar voor u uzelf verlangend naar een halve liter Diekirch al fresco de grens over smokkelt, even dit: de weerman voorspelt voor Luxemburg een vlokje sneeuw bij een frisse 3 graden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud