Merkel: 'Je afschermen is niet het antwoord'

Angela Merkel schaart zich bij het koor critici op het America First-beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

Op het Wereld Economisch Forum heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel opgeroepen de wereld niet te laten afglijden naar protectionisme.

In Davos wordt de spanning voelbaar tussen de Amerikaanse regering met haar America First-visie en de rest van de wereld, leert ook de toespraak van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Nadat de Canadese premier Justin Trudeau dinsdagavond een vrijhandelsakkoord met tien landen rond de Stille Oceaan had aangekondigd, waaruit de Trump-regering zich terugtrok, gaf de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin woensdagochtend de boodschap dat de lage dollar goed is voor de Amerikaanse economie, wat de vrees voor een handelsoorlog aanwakkert.

De Canadese premier Justin Trudeau stelde maandag al een nieuw vrijhandelsverdrag zonder de VS voor. ©REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte van haar toespraak ’s namiddags dan weer een pleidooi voor internationale samenwerking. Ze begon haar toespraak met te verwijzen naar de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar. Merkel zei dat we niet alle lessen uit die oorlog hebben geleerd, en we de waarde van internationale samenwerking nog altijd onvoldoende erkennen.

Uitdagingen

Als je vindt dat de dingen niet fair zijn, is je afschermen van de wereld niet de goede oplossing, zei ze. Ze zei dat zowel de geschiedenis van het Romeinse rijk als de Chinese Muur bewijzen dat je je niet kan afsluiten. Het blijft nodig om partners te vinden buiten je grenzen.

Merkel schetste daarop de uitdagingen voor Duitsland en de Europese Unie. Ze zei dat nu de eurocrisis op haar laatste benen loopt, het belangrijk wordt van de digitale economie een prioriteit te maken. Daarbij komt het erop aan het Europese sociaaleconomische model toe te passen op de digitale wereld, zodat niemand achterblijft. Als dat wel gebeurt, dreigt verdeeldheid, waarbij een land zich afkeert van de buitenwereld. De digitale omslag is nodig, zei ze, omdat data de grondstof van deze eeuw zijn en ze in handen van Amerikaanse bedrijven zijn.

Duitsland heeft twee problemen om die digitale omslag te maken, zei ze. De economie draait goed, dus mensen zien de nood aan hervorming niet. En de bevolking is oud, en dus niet zo nieuwsgierig naar nieuwe technologie. ‘Toch staan we onder druk’, zei Merkel.

Defensie

©REUTERS

Behalve een economische omslag, pleitte Merkel voor meer Europese samenwerking in buitenlands beleid en defensie. Ze zei dat Europa zijn les geleerd heeft en nu weet dat het zijn lot in eigen handen moet nemen. Merkel zei voorts dat ze verwacht dat de verkiezing van de Franse president Emmanuel Macron de EU in de goede richting stuurt.

Over de brexit trok ze een heldere lijn. Ze zei nog altijd te betreuren dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil, maar zei een dicht partnerschap te willen. De Britten zullen moeten beslissen hoe dicht precies, waarbij meer toegang tot de Europese economische markt ook zal betekenen dat EU-burgers makkelijker de grens met het VK over moeten kunnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud