OESO vreest handelsoorlog zonder deal over digitaks

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin trok zijn land terug uit de onderhandelingen met Europa over de belasting van techreuzen. ©AFP

Als een multilaterale deal over de belasting van techreuzen uitblijft, is het risico op een regelrechte handelsoorlog groot. Zo waarschuwt de OESO nu de VS het overleg met Europa over een digitaks opgeblazen hebben.

De pogingen om op internationale schaal afspraken te maken rond de belasting van grote techbedrijven als Facebook, Apple, Amazon en Google hebben een ferme knauw gekregen. De Verenigde Staten kondigden woensdagavond immers aan zich teruggetrokken te hebben uit de onderhandelingen met Europa over dergelijk initiatief.

'We boekten geen vooruitgang... Daarom heeft minister van Financiën Steven Mnuchin beslist de stekker uit het overleg te trekken', maakte de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer bekend tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Coronapandemie

Met die uitspraak bevestigde Lighthizer berichten in de Britse zakenkrant Financial Times. Die had kort tevoren gemeld dat Mnuchin op 12 juni een brief geschreven had naar de ministers van Financiën van Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Als tijdens die onderzoeken blijkt dat Amerikaanse ondernemingen door die initiatieven een concurrentieel nadeel ondervinden, kunnen de VS vergeldingsmaatregelen opleggen.
Robert Lighthizer
Amerikaanse handelsgezant

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën heeft het geen zin 'de forcing te willen voeren in dergelijke moeilijke onderhandelingen op een moment dat regeringen wereldwijd zouden moeten focussen op de indijking van de economische problemen die voortvloeien uit de coronapandemie'. Mnuchin sluit niet uit dat de VS het overleg met Europa later dit jaar opnieuw een kans geven.

Heel wat Europese landen spelen al langer met de idee om techreuzen te belasten. De Google- of digitaks is gericht tegen bedrijven die digitale diensten leveren maar waar de gebruiker eigenlijk de meerwaarde creëert. In Italië, Hongarije en Oostenrijk bestaat zo'n taks al. Ook in ons land bestaan plannen.

Oneerlijke praktijken

Tot woede van de Amerikaanse autoriteiten. Die vinden dat de Amerikaanse techgiganten het slachtoffer zijn van oneerlijke handelspraktijken door zo'n digitaks. Lighthizer lanceerde eerder deze maand onderzoeken naar digitaksen die al ingevoerd zijn of in de maak zijn in Oostenrijk, Brazilië, Tsjechië, India, Indonesië, Italië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het heeft geen zin de forcing te willen voeren in dergelijke moeilijke onderhandelingen op een moment dat regeringen wereldwijd zouden moeten focussen op de indijking van de economische problemen die voortvloeien uit de coronapandemie.
Steven Mnuchin
Amerikaanse minister van Financiën

'Als tijdens die onderzoeken blijkt dat Amerikaanse ondernemingen door die initiatieven een concurrentieel nadeel ondervinden, kunnen de VS vergeldingsmaatregelen opleggen', waarschuwde Lighthizer.

Washington ondernam al actie tegen Frankrijk nadat het parlement in Parijs groen licht gegeven had aan de invoering van een digitaks. Het publiceerde een lijst met Franse producten waarop hogere invoerheffingen zouden gaan gelden. Wijn zou bijvoorbeeld 100 procent belast worden.

Topoverleg tussen Mnuchin en zijn Franse evenknie Bruno Le Maire voorkwam begin dit jaar dat het conflict escaleerde. De VS zagen voorlopig af van vergeldingsmaatregelen nadat de Franse regering ermee ingestemd had de digitaks niet meteen te innen.

Provocatie

De hamvraag luidt hoelang dat compromis nog standhoudt. Le Maire reageerde donderdag behoorlijk misnoegd op de meest recente Amerikaanse demarche in het dossier. 'Dit is een provocatie. We waren in de schoot van de OESO slechts enkele centimeters verwijderd van een deal over de belasting van techreuzen. Het is ook een provocatie van de Amerikaanse bondgenoten', klonk het op France Inter.

Hopelijk gaat het om een pauze en geen definitieve stopzetting van het overleg.
Paolo Gentiloni
Europees Commissielid van Economische Zaken

Volgens de Fransman hebben de Europese ministers Mnuchin al een gezamenlijk antwoord gestuurd. 'We hebben daarin duidelijk gemaakt dat we binnen de OESO zo snel mogelijk een rechtvaardige belasting willen invoeren op digitale bedrijven. Zij zijn wellicht de enigen die van deze coronacrisis profiteren.'

Le Maire voegde eraan toe dat zijn land in 2020 sowieso taks begint te heffen op techgiganten. 'We hebben onze digitaks nooit afgevoerd maar gewoon enkele maanden uitgesteld om het overleg in OESO-verband alle kansen te geven. Komt die internationale deal er niet, dan beginnen we de belasting te innen. Het is een rechtvaardigheidskwestie.'

Europese Unie

De Europese Unie liet donderdag dan weer weten te hopen dat het overleg met de VS over een digitaks niet definitief begraven is. 'Hopelijk gaat het om een pauze en geen definitieve stopzetting van het overleg', zei Europees Commissielid van Economische Zaken Paolo Gentiloni.

Maar als dit jaar geen internationaal akkoord uit de bus valt over de belasting van grote techbedrijven, dan gaat Europa andere pistes bewandelen. 'We staan nog altijd achter de zoektocht naar een akkoord in OESO-verband. Maar als een internationale deal dit jaar onmogelijk blijkt, komt de Europese Unie met een nieuw voorstel voor een digitaks', besloot Gentiloni.

De topman van de OESO, José Ángel Gurría, waarschuwde donderdag voor de gevaren van een regelrechte handelsoorlog als een 'multilaterale oplossing' uitblijft. 'Op een moment dat de wereldeconomie al een historische crisis beleeft, zou een handelsoorlog nog meer schade berokkenen aan de economie, de werkgelegenheid en het vertrouwen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud