Olielanden bakkeleien over productieverhoging

©Bloomberg

De olieprijs kan de komende maanden weer onder druk staan als het oliekartel OPEC deze week beslist voor het eerst in anderhalf jaar meer te produceren. De Saoedi's en Rusland zijn voor, maar Iran waarschuwde zondag nog dat de kraan niet verder open kan.

's Werelds belangrijkste olielanden waren begin 2017 overeengekomen de olieproductie te beperken om zo de prijzen te stabiliseren. Door de toen nog zwakkere economische groei, de productie van Amerikaanse schalieolie en het feit dat Iran dankzij zijn nucleaire deal weer olie op de wereldmarkt kon brengen, was de olieprijs gekelderd.  

Het productieplafond miste zijn effect niet. Bedroeg de prijs voor een vat ruwe olie begin vorig jaar nog ongeveer 30 dollar waard in Londen, dat is die intussen opgelopen tot meer dan 75 dollar. Bovendien is het economische klimaat een pak gunstiger geworden. En omdat de Amerikaanse president Donald Trump een streep trok door het Iraanse akkoord, neemt de kans toe dat Teheran binnenkort minder zal kunnen exporteren.

Steun van Trump

Rusland en Saoedi-Arabië achten de tijd daarom rijp om weer meer te gaan produceren, onder meer om hun marktaandeel veilig te kunnen stellen. Als de landen van het oliekartel OPEC deze week hun halfjaarlijkse bijeenkomst houden in Wenen, zouden de Saoedi's een productieverhoging met 500.000 tot 1 miljoen vaten per dag bepleiten. Rusland, zelf geen OPEC-lid, ijverde vorige week nog voor een productieverhoging met 1,5 miljoen vaten per dag. 

Rusland en Saoedi-Arabië mogen alvast rekenen op de steun van de VS. Trump zette de OPEC-landen onder druk, onder meer door in Twitter-berichten te klagen dat de olieprijzen vandaag veel te hoog zijn. 

Of de Saoedi's en Rusland hun zin krijgen valt te bezien. Veel andere OPEC-landen hebben de hogere olieprijzen nodig omdat ze anders met begrotingstekorten zitten. De vertegenwoordiger van Iran bij de OPEC, Hosssein Azempour Ardebili, zei zondag aan het financiële persagentschap Bloomberg dat zijn land elke beslissing over een productieverhoging zal blokkeren. Volgens Iran zullen ook Venezuela en Irak er alles aan doen opdat de kraan niet verder wordt opengedraaid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect