Advertentie
Advertentie

Olieprijs stijgt na status-quo van OPEC

De Saudische minister van Olie Ali al-Naimi spreekt met journalisten voor de OPEC-vergadering in Wenen ©REUTERS

De OPEC houdt nog eens voor zes maanden vast aan haar productiedoelstelling van 30 miljoen vaten per dag. De organisatie geeft daarmee geen duimbreed toe aan andere producenten.

De in 1960 opgerichte Organisatie van olie-exporterende landen vergaderde vrijdag in Wenen en zoals algemeen werd verwacht, blijven de 12 lidstaten evenveel olie oppompen als voorheen. De OPEC vindt het dus belangrijker haar marktaandeel te vrijwaren dan de olieprijs te doen stijgen voor minder in de markt te pompen.

De prijs van een vat Brent-olie steeg een klein procent nadat het nieuws van het productie-status quo bekend raakte. De voorbije twee dagen was de olieprijs wel ruim 5 procent gedaald.

Onder impuls van Saudi-Arabië voert de OPEC een strategie waarbij ze het been stijf houdt qua productievolume, in de hoop dat andere producenten zullen capituleren. Daarmee viseert de organisatie in de eerste plaats de Amerikaanse producenten van schalie-olie. In de VS zijn onder invloed van de sterk gedaalde olieprijs al tal van projecten stilgelegd. Elders in de wereld hebben olieproducenten hun investeringsplannen zwaar teruggeschroefd, vooral in de offshore sector.

De olieprijs bereikte in januari een dieptepunt, tot grote vreugde van industriële verbruikers en consumenten, maar is sindsdien weer meer dan 30 procent gestegen. De Iraakse Olieminister Adel Abdul Mahdi zei bij het begin van de OPEC-meeting dat een vat olie tegen het einde van het jaar wellicht 75 dollar zal kosten. Die prijs vinden de meeste OPEC-leden correct.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud