OPEC speelt meest vals sinds 2004

Foto Bloomberg

De olieproductie van de OPEC-landen lag dit jaar ver boven de officieel toegestane quota: 1,9 miljoen vater per dag om precies te zijn. Het is van 2004 geleden dat de OPEC-landen zo veel 'valsspeelden'.

Dat blijkt uit cijfers die het persagentschap Bloomberg verzamelde.

De OPEC-landen, goed voor zo'n 40 procent van de wereldwijde olieproductie, hanteren momenteel een productiedoelstelling van 24,845 miljoen vaten per dag. Dat cijfer is al sinds december 2008 niet veranderd. Maar dat betekent niet dat de OPEC-leden zich ook aan hun quota houden. Ze hebben daar ook geen reden voor aangezien overproductie niet bestraft wordt.

Als de olieprijs omhoog gaat, hebben de OPEC-landen de neiging meer olie op te pompen. De prijs voor een vat ruwe olie is ondertussen tot 90 dollar gestegen. Dat de landen meer dan hun quota produceren, is dus niet onlogisch.

Waarnemers denken dat de kaap van 100 dollar snel genomen kan worden. 'Als we een koude winter krijgen, zit die 100 dollar er zeker in', zegt de hoofdeconoom van het Centre for Global Energy Studies. Indien dat gebeurt, zal er meer druk op de OPEC komen om de officiële productiequota te verhogen.

Het voorbije weekend beslisten de OPEC-leden voor een status quo maar het is niet ondenkbaar dat er een verhoging komt begin volgend jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud