Oproep voor dam tegen Chinese invasie

De Croo wil een dam tegen de Chinese invasie. ©Photo News

België moet in navolging van andere Europese landen dringend werk maken van een beleid voor de bescherming van strategische sectoren tegen buitenlandse overnames.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) schaart zich achter die oproep van economen op een moment dat Chinese investeerders in België steeds nadrukkelijker op de poort kloppen en nu ook een oogje op de verzekeraar Ageas zouden hebben laten vallen.

‘De controle van onze economische veiligheid moet systematischer gebeuren dan vandaag het geval is, waarbij soms eens een advies aan de Staatsveiligheid gevraagd wordt’, zegt De Croo aan De Tijd.

De preventieve screening van kritische bedreigingen voor onze economie kan volgens de minister toevertrouwd worden aan een al geplande dienst die lokale besturen moet bijstaan bij bredere veiligheidsanalyses. De oprichting daarvan is voorzien in de wet over de bestuurlijke handhaving. ‘Je kan deze dienst ook overnames laten onderzoeken, net als overheidsopdrachten of concessies’, aldus De Croo, die benadrukt dat nog niets concreet uitgewerkt is.

Minder naïef

Economen als Herman Daems, tevens voorzitter van BNP Paribas Fortis, roepen onze overheid op ‘minder naïef’ te worden en ‘serieus na te denken over de economische activiteiten die we absoluut zelf in handen willen houden’.

De argwaan is vooral gericht tegen China, dat als staatsgeleide economie op buitenlandse technologie en kritische infrastructuur jaagt. Landen als Duitsland werpen daar nu barrières tegen op. Ook de Europese Commissie denkt na over een screeningsmechanisme.

De Croo waarschuwt wel voor een ongezonde ‘obsessie’ inzake China. Hij wil het onderscheid bewaren tussen een oprecht veiligheidsbeleid en het ‘economisch nationalisme’ waaraan Nederland zich volgens hem bezondigde door de overname van PostNL door Bpost te kelderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect