Grafiek van de dag

Tap eens uit een ander vaatje

©MEDIAFIN

De opmerkelijke grafiek van de dag: de VS als oliemacht

Beleggers lijken soms een meute pavloviaanse honden. Spanningen rond Iran? Kopen, die vaatjes olie! Natuurlijk, indirect heeft Teheran potentieel een grote impact. De Islamitische Republiek is de duim op de straat van Hormoez, het strottenhoofd van de olie-uitvoer. En al dan niet via een ommetje Jemen illustreerde Iran onlangs dat het flink kan toeslaan op de Saoedische olie-installaties.

Maar de directe impact van Iran op de wereldoliemarkt moet worden gerelativeerd. Mede door de Amerikaanse sancties is de olieproductie van Iran volgens OPEC-data de jongste paar jaar gehalveerd, tot 2 miljoen vaten per dag. Dat is 2 procent van het wereldolieverbruik. De tijd dat de OPEC, in de eerste plaats Saoedi-Arabië, met een ruk aan de kraan de olieprijs deze of geen richting kon doen uitzwiepen, ligt decennia achter ons. De belangrijkste reden? De opmars van... de VS als olieproducent.

‘Denk eens na wat de olieprijs 15 jaar geleden zou hebben gedaan bij spanningen rond de straat van Hormoez’, zei Condoleezza Rice, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, in juni aan CNBC. ‘Ik was minister bij een olieprijs van 146 dollar. Hugo Chavez kon in Latijns-Amerika verkiezingen kopen, Iran kon het zich permitteren niet aan tafel te komen, Rusland sloot willekeurig de gastoevoer naar Oekraïne af. Dat is voor de kwajongens van de sector moeilijker geworden’. Rest nu nog die kwajongen in het Witte Huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud