Top tussen Trump en Xi Jinping in de maak

De Amerikaanse president, Donald Trump, en zijn Chinese collega Xi Jinping zagen elkaar vorig jaar in november in Peking. ©REUTERS

Chinese en Amerikaanse onderhandelaars bereiden een reeks onderhandelingen over het onderlinge handelsconflict voor. Die moeten de weg effenen voor een top tussen de Amerikaanse en Chinese president in november.

De Verenigde Staten en China lijken voorzichtig toenadering tot elkaar te zoeken te midden van hun hoog opgelopen handelsconflict. Donderdag raakte al bekend dat Wang Shouwen, de nummer twee op het Chinese ministerie van Handel, volgende week met een delegatie naar Washington afreist.

Komende woensdag en donderdag staat op het ministerie van Financiƫn overleg gepland met Amerikaanse collega's. Hoewel de Amerikanen naar eigen zeggen weinig verwachten van die gesprekken, moet die ontmoeting de eerste in een hele reeks worden, meldde The Wall Street Journal vrijdagavond.

Multilaterale bijeenkomsten

Volgens de Amerikaanse zakenkrant werken Amerikaanse en Chinese onderhandelaars aan een heus onderhandelingsschema. Verschillende vergaderingen tussen delegaties van de twee landen moeten de volgende weken en maanden de weg effenen voor een top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping.

Die ontmoeting zou in november plaatsvinden in de marge van multilaterale bijeenkomsten. 'Bovenaan de agenda staat het handelsconflict tussen de twee landen', vernam The Wall Street Journal bij functionarissen in beide landen.

De spanning tussen de twee grootmachten liep in de loop van 2018 gestaag op. De Amerikanen en de Chinezen bestoken elkaar met de regelmaat van de klok met importtarieven.

Rondje maatregelen

Trump opende de debatten in maart door invoertarieven voor staal en aluminium af te kondigen. Peking beantwoordde die demarche met een eigen rondje maatregelen.

Daarna pakten de Amerikanen uit met bijkomende tarieven op 34 miljard dollar invoer uit het Aziatische land. De Chinezen riposteerden door tarieven in te stellen voor een gelijkaardig bedrag aan Amerikaanse goederen.

376 miljard dollar
Handelstekort VS met China
Met de maatregelen hoopt de Amerikaanse president het handelstekort van 376 miljard dollar met China terug te dringen.

Begin deze maand schermde Trump met een tarief van 25 procent voor een totaal van 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Als die demarche niet het gewenste effect heeft, willen de Amerikanen de volledige Chinese export, goed voor 505 miljard dollar, aanpakken.

Met de maatregelen hoopt de Amerikaanse president het handelstekort van 376 miljard dollar met China terug te dringen. De schermutselingen tussen de twee grootmachten veroorzaakten al heel wat zenuwachtigheid op de financiƫle markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect