Topman Maersk waarschuwt voor afkoeling economie

Nils Smedegaard Andersen. ©BELGAIMAGE

De wereldeconomie staat er een pak slechter voor dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt. Die sombere bewering liet de topman van het Deense conglomeraat A.P. Møller-Maersk althans optekenen.

In een interview met financieel persbureau Bloomberg toonde Nils Smedegaard Andersen, de bestuursvoorzitter van Maersk zich bijzonder pessimistisch over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Volgens hem slaan de economische analisten van instellingen als het IMF de bal mis.

Nochtans verlaagde het IMF vorige maand zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2015 naar 3,1 procent, van een eerder voorspelde 3,3 procent. Ook voor 2016 werden de verwachtingen verlaagd, van 3,8 procent naar 3,6 procent. De zwakkere groei komt volgens het IMF vooral door de afkoelende economie in veel opkomende landen. 

Volgens Smedegaard Andersen kunnen zelfs die lagere prognoses nog te optimistisch zijn. Hij baseert zich op de activiteiten van zijn concern. Maersk is het moederbedrijf van 's werelds grootste containervervoerder Maersk Line, die goed is voor circa 15 procent van het wereldwijde vervoer van consumentenproducten over zee.

Het concern is daarom een belangrijke graadmeter voor de economie. Volgens Smedegaard Andersen is de wereldhandel momenteel duidelijk zwakker dan verwacht mag worden bij de huidige groeiprognoses. 'Op basis van eigen analyses verwachten we minder groei, vooral in de groeilanden maar mogelijk ook in Europa.'

Maersk heeft flink last van de zwakkere wereldhandel. Vorige week werd nog bekend dat bij Maersk Line de komende jaren minstens 4000 banen komen te vervallen. De capaciteit bij de containervervoerder zal worden teruggebracht.

Olieprijzen

Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, zei zondag trouwens dat de lage olieprijzen nog 'jaren' zullen aanhouden. Op bezoek in Doha riep ze  de Golfstaten op om hiermee rekening te houden en een aantal budgettaire aanpassingen te doen.  Lagarde sprak in Doha met ministers uit Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar.

Volgens haar kunnen deze landen niet langer exclusief afhankelijk blijven van olie en gas en moeten ze hun economieën gaan diversifiëren. Daarnaast moeten ze ook budgettaire aanpassingen doen. 'Wij denken dat de olieprijzen nog jarenlang op hun huidige niveau gaan blijven. Bijgevolg moeten de Golfstaten budgettaire aanpassingen doorvoeren', aldus Lagarde.

Ze wees erop dat het IMF raamt dat de dalende olieprijzen de inkomsten van de zes landen dit jaar met 275 miljard dollar zullen verminderen. Voor de zes landen wordt voor volgend jaar ook minder economische groei voorspeld. De Golfstaten zijn zeer afhankelijk van olie-inkomsten. Sinds juni 2014 is de prijs van een vat ruwe olie gehalveerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud