opmerkelijk davos

Trudeau zet zich af tegen Trump

De Canadese premier Justin Trudeau ©REUTERS

De Canadese premier maakte zijn reputatie als 'anti-Trump' in Davos waar.

van onze verslaggever in Davos

De Canadese premier Justin Trudeau gaf dinsdag een toespraak in Davos waarin hij alles uitstraalde wat de Amerikaanse president Donald Trump niet is. Hij kondigde vooreerst een vrijhandelsakkoord aan met tien landen rond de Stille Oceaan, het TPP-verdrag waaruit Trump zich op de eerste dag van zijn ambtstermijn terug trok. 'Dit is een nieuw tijdperk voor progressieve handel in de hele wereld', zei hij. 

We proberen onze zuiderburen vooral te overtuigen hoe goed NAFTA eigenlijk is.
Justin Trudeau
Canadees premier

Is er een kans dat de Verenigde Staten alsnog toetreden tot TPP? 'We proberen onze zuiderburen vooral te overtuigen hoe goed NAFTA eigenlijk is’, zei Trudeau over het Noord-Amerikaans handelsakkoord dat Donald Trump wil heronderhandelen. ‘We proberen hem te overtuigen dat het goed is voor zijn economie en voor de hele wereld.’

Voorts kondigde de Canadese premier een nieuw tijdperk voor de zakenwereld aan, waarin ze moeten terug geven aan werknemers, het milieu en de lokale gemeenschap. 'Er moet iets veranderen of het systeem zal breken’, sprak hij. 

Maar vooral daagde hij de volle congreszaal uit om meer vrouwen aan te nemen en te bevorderen en hen gelijke kansen op een carrière te geven. Het is niet alleen de juiste beslissing, het is de slimste, zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud