Advertentie

Trump doet handelsoorlog met China escaleren

Ook al blijft de Amerikaanse president Trump zijn 'respect' voor zijn Chinese ambtsgenoot Xi betuigen, de handelsoorlog tussen de twee escaleert. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump stelt heffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese producten en belast nu meer dan de helft van de invoer uit China.

Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën ter wereld gaat een nieuwe fase in. Na een nog relatief beperkt eerst rondje invoertarieven - 50 miljard dollar, een tiende van de globale Amerikaanse invoer uit de Volksrepubliek - in het begin van de zomer, lanceert Trump nu een veel omvangrijker offensief

De Amerikaanse president kondigde maandagavond aan in een eerste fase vanaf 24 september 10 procent heffing in te stellen op 200 miljard dollar invoer. Samen met de eerdere schijf van 50 miljard dollar is dat de helft van de meer dan 500 miljard dollar die de Verenigde Staten over 2017 vanuit China invoerde. Vanaf 1 januari stijgt de heffing naar 25 procent. Daarmee verlengt Trump voor het eerst de handelsoorlog tot in 2019.

De getrapte invoering lijkt bedoeld om Amerikanen te behoeden voor plotse prijsverhogingen tijdens de cruciale eindejaarsperiode. Want terwijl de eerste ronde heffingen nog vrij zorgvuldig uitgekozen was om de impact voor de Amerikaanse consument te minimaliseren, is dat bij het huidige 'tapijtbombardement' van heffingen niet meer mogelijk. 

Wat staat er op de lijst?

De lijst met 200 miljard dollar goederen waarop de Amerikaanse overheid nieuwe tarieven heft, is lang, gedetailleerd en divers.

Een bloemlezing: ajuinen, levende palingen, marmer, kerosine, kwik, slangenhoofden, tabak, vijgen, walnoten, oogmake-up, zeep, baseballhandschoenen, auto- en vrachtwagenbanden, dierenhuiden, handtassen, tropisch hout, MDF-platen, houten fruitkisten, papierpulp, wol, katoen, tapijt, linoleum, molenstenen, veiligheidsglas, spiegels, goud, lood, aluminium, staal, zink, messen, kopieerapparaten, strijkijzers, scheermachines, tv’s, carrosserie van tractors en auto’s, cinemaprojectoren, stoelen, knopen en parkeermeters.

Opvallend: op de voorlopige lijst stonden smartwatches, maar in een overwinning voor Apple ontsnappen die aan tarieven.

Bekijk de volledige lijst hier.

 

Samsonite maakte al bekend dat reiskoffers in prijs zullen stijgen. De handelsoorlog van Trump stuit op verzet van onder meer de campagne 'Tarriffs hurt the heartland', die oplijst welke fabrieken investeringen uitstellen, jobs schrappen of prijzen optrekken. Ook Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, bekritiseerde al het protectionisme van Trump. Een Gallup-peiling leerde in juli dat meer Amerikanen vinden dat tarieven de economie beschadigen, in plaats van vooruit te helpen.

De onvrede over de ongelijke handelsrelaties tussen China en de VS is een van de dingen waar Trump al jaren het meest consistent over is. In 2017 voerden de Amerikanen voor 505 miljard dollar uit China in, terwijl de uitvoer op 130 miljard bleef steken. Het bilaterale tekort beliep daardoor 375 miljard dollar, drie keer het bilaterale tekort met de eurozone (132 miljard dollar). 

'China heeft al veel kansen gehad om aan onze zorgen tegemoet te komen', zegt Trump. 'Eens te meer roep ik de Chinese leiders op snel actie te ondernemen om de onfaire handelspraktijken snel te beëindigen. Hopelijk kan deze toestand snel opgelost worden door mezelf en president Xi, voor wie ik groot respect en affectie koester.' 

China reageerde op de eerste ronde met tegenmaatregelen en voerde onder meer heffingen in op Amerikaanse sojabonen en varkensvlees. Peking kondigde aan dat er ook nu tegenheffingen komen, al is niet duidelijk op welke goederen en voor welke bedragen.

De Amerikaanse president waarschuwde al dat als Peking dat doet, hij de facto alle Chinese invoer zal treffen: 'Als China terugslaat naar onze landbouwers of andere industrieën, gaan we onmiddellijk over tot fase drie met heffingen op 267 miljard dollar extra invoer.' 

Gevolgen tot in België

Intussen is het duidelijk dat het handelsconflict macro- én bedrijfseconomisch steeds grotere gevolgen heeft. Door een afbrokkelend ondernemersvertrouwen vertraagt de Europese economie dit jaar duidelijk tegenover 2017, maar minstens even opvallend zijn de micro-economische gevolgen.

Om maar één voorbeeld te geven: de plantagegroep Sipef  worstelt met historisch lage palmolieprijzen, omdat als gevolg van een Chinese heffing op Amerikaans soja de prijs voor het natuurlijk substituut palmolie elders in de wereld zwaar onder druk staat. Op de grondstoffenbeurs van Chicago zakten de futures voor sojabonen dinsdag naar het laagste niveau in tien jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud