Trump schrapt handelsoverleg met China

De Amerikaanse president Donald Trump voelt niets voor handelsgesprekken met China. ©Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsoverleg met China geannuleerd. De demarche doet vragen rijzen over de toekomst van de broze minihandelsdeal tussen de twee grootmachten.

Na maandenlang wapengekletter hadden de Verenigde Staten en China in januari de pauzeknop ingedrukt bij hun handelsconflict. Met de ondertekening van een minideal in het Witte Huis bezegelden de grootste economieën ter wereld het bestand.

De tekst bepaalt dat de twee partijen om het half jaar een overleg inlassen om de uitvoering van het akkoord te bespreken. Zo'n evaluatieoefening stond afgelopen weekend gepland, maar de videoconferentie ging niet door.

Over de reden van het 'uitstel voor onbepaalde duur' was weinig bekend geraakt. Tot nu. 'Ik heb die gesprekken geannuleerd', zei de Amerikaanse president Donald Trump. 'Ik heb nu echt geen zin om met China te praten.'

Minihandelsdeal

Het zit er al een tijd weer bovenarms op tussen Trump en de Aziatische reus. De Amerikaanse president houdt Peking verantwoordelijk voor de coronapandemie. Hij is evenmin te spreken over de pogingen van China om zijn greep op Hongkong en Taiwan te verstevigen. Trump voerde ook zijn offensief op tegen Chinese apps als TikTok en WeChat, en techreus Huawei.

De minihandelsdeal leek zowat het enige stabiele punt in de steeds meer gespannen relatie. De vraag rijst of het akkoord in gevaar is na de demarche van Trump. 'We zullen zien wat er gebeurt', zei Trump.

Ik heb die gesprekken geannuleerd. Ik heb nu echt geen zin om met China te praten.
Donald Trump
Amerikaanse president

Theoretisch hebben de VS wel wat troeven om de deal op te blazen. Door de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande wereldwijde economische misère kan China onmogelijk voldoen aan alle verplichtingen.

Maar niemand heeft wellicht baat bij de beëindiging van het bestand. Dan lijkt een nieuwe tarievenoorlog tussen de VS en China onvermijdelijk. Die kan de doodsteek betekenen voor nooddruftige bedrijven wereldwijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud