Trump wil EU vrijstellen van importheffingen, 'als jullie dat ook doen'

De Amerikaanse president, Donald Trump, dreigde zaterdag op een campagnerally voor de Republikeinse kandidaat in Pennsylvania opnieuw met invoerheffingen op Europese auto's als Mercedes en BMW.

De Amerikaanse president Donald Trump wil de Europese Unie vrijstellen van de importtarieven op aluminium en staal, op voorwaarde dat de EU haar eigen invoerbelemmeringen opgeeft voor Amerikaanse producten. Dat verklaarde hij via Twitter.

'De Europese Unie, prachtige landen die de VS zeer slecht behandelen op het vlak van handel, beklagen zich over de importtarieven van staal en aluminium', zei Trump via Twitter. 'Als ze hun vreselijke belemmeringen en douanerechten op Amerikaanse producten opheffen, zullen wij de onze opgeven. Groot tekort. Anders belasten wij auto's, etcetera. Eerlijk!' stelt Trump.

Europa en andere handelspartners van de VS, zoals Japan en China, reageerden dit weekend verbolgen over de importtarieven van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die Trump heeft aangekondigd.

Europa drukte zaterdag zijn ontgoocheling uit tegenover de VS-vertegenwoordiger van handel, Robert Lightizer, die in Brussel was voor een al langer geplande vergadering met commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Japanse minister van Economie Hiroshige Seko. Ook Japan vraagt vrijgesteld te worden van de Amerikaanse taksen.

'De discussie was oprecht', zei Malmström na afloop van de vergadering van vier uur via Twitter. 'Maar we kregen niet onmiddellijk duidelijkheid over de procedure om vrijgesteld te worden. De besprekingen gaan komende week door.'

Tijdens een campagnerally zaterdag om de Republikeinse kandiaat Rick Saccone te steunen in diens race voor een parlementszitje in 'swing state' Pennsylvania, herhaalde Trump zijn bedreiging om extra taksen te heffen op de invoer van Europese auto's.

'We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen. We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed. Staal is terug en aluminium is terug', zei hij tegenover een uitzinnige menigte in Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh. Pittsburgh geldt als de geboortegrond van de Amerikaanse staalindustrie.

Mercedes en BMW hebben wel grote fabrieken in de VS. Mercedes produceert in Alabama en South Carolina. De BMW-fabriek in Spartanburg in South Carolina is de tweede grootste van de groep en produceert het X-gamma van SUV's, die vanuit de VS naar Europa geëxporteerd worden.

China en Japan

China haalde zondag dan weer zwaar uit naar de handelsbelemmeringen van Trump. 'Elke handelsoorlog met de Verenigde Staten zal alleen maar een ramp brengen over de wereldeconomie', zei Minister van Handel Zhong Shan. Maar ook de EU heeft China al meermaals beticht van gesubsidieerde dumpingpraktijken om zijn staal goedkoop te kunnen uitvoeren.

Japan probeerde zaterdag eerder te sussen, en riep op om 'kalm te blijven en niet voortvarend te reageren'. In een tweet sprak Trump ook eerder verzoenende taal tegenover de Japanners. 'Ik sprak met eerste minister Shinzo Abe, die zeer enthousiast reageerde over de gesprekken met Noord-Korea. We discussieerden ook over de opening van Japan voor een veel betere handel met de VS. Nu hebben we een massief handelstekort van 100 miljard dollar. Niet fair en houdbaar. Alles komt wel goed.', tweette de Amerikaanse president.

Canada, Mexico en Australië kregen al een vrijstelling van de invoerttarieven. Bij die eerste twee zijn die nog voorwaardelijk aan de vooruitgang die gemaakt wordt in de heronderhandelingen van het NAFTA-vrijhandelsverdrag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content