Trump zet China onder druk met hogere importheffingen

©EPA

Vanmorgen zijn de nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 200 miljard dollar aan Chinese producten van kracht geworden.

De Chinese president Xi Jinping deed eerder deze week nog een poging om de hogere importtarieven te vermijden door een brief te schrijven aan Trump.  Maar dat bracht weinig zoden aan de dijk.

Sinds vanmorgen zijn de importtarieven op tal van producten gestegen van 10 tot 25 procent. Met die zet wil president Trump bijkomende toegevingen van China in de handelsonderhandelingen afdwingen.

De VS hieven eerder al 25 procent douanetarieven op 50 miljard dollar aan Chinese import en 10 procent op nog eens 200 miljard. Als een handelsdeal met China op zich liet wachten, zou dat tarief van 10 procent stijgen naar 25 procent. Dat is nu gebeurd. Trump dreigt er al een tijdje mee nog verder te gaan en de volledige Chinese import te belasten.

Handelsoorlog

Peking kondigde al aan dat het terugslaat als er nieuwe heffingen komen. Het gevolg is dat een handelsoorlog begint die volledig buiten de Wereldhandelsorganisatie om wordt gevoerd, wat het wereldwijde systeem van regels over internationale handel ondermijnt.

Experts van de informatieleverancier Bloomberg stellen dat de VS in zo'n handelsoorlog de helft van hun groei - gemeten aan het eerste kwartaal - zouden verliezen. Volgens UBS Global Wealth Management kan Wall Street 10 tot 15 procent onder zijn recente piek dalen.

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud