Trump zet gunstregime Hongkong op losse schroeven

Amerikaans president Donald Trump zette vrijdag het speciaal handelsstatuut van Hongkong op losse schroeven. ©REUTERS

Donald Trump pookte vrijdag de spanningen met China weer op. De Amerikaanse president gaf zijn regering de opdracht de procedure op te starten om Hongkong zijn speciale handelsstatuut te ontnemen. En hij verbreekt de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie.

Dat Trump opnieuw actie onderneemt tegen Peking, is geen verrassing. De relaties tussen de grootste economieën ter wereld hadden de voorbije weken weer een knauw gekregen.

Niet alleen houdt Trump China verantwoordelijk voor de coronapandemie die de wereld in een gezondheids-, economische en sociale crisis gestort heeft, hij is ook ontstemd over Chinese demarches tegenover Hongkong.

Peking besliste afgelopen week een nieuwe veiligheidswet voor de voormalige Britse kolonie in te voeren. Daardoor kunnen de Chinese inlichtingendiensten zich weldra in de miljoenenstad vestigen. Volgens de VS maakt de wet een einde aan de autonomie van Hongkong.

WGO

Het verlies van het speciale statuut zou een zware klap zijn voor Hongkong. De stadstaat zou dan niet langer kunnen genieten van gunstige handelstarieven. Ook de toegang tot gevoelige Amerikaanse technologie zou beperkt worden. De kans is bovendien groot dat multinationals, die Hongkong vandaag zien als een ideaal bruggenhoofd tussen het Westen en China, de Britse ex-kolonie inruilen voor een andere financiële hub in Azië. 

Trump vraagt Amerikaanse financiële regulatoren ook Chinese bedrijven die op de Amerikaanse beurs noteren onder de loep te nemen. Mogelijk beperkt hij Amerikaanse investeringen in die bedrijven. Ten slotte verbreekt hij de banden met de Wereldgezondheidsorganisatie, 'want die staat onder controle van China'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud