Tweet van Trump stuurt olieprijs vijfde hoger

Een olietanker komt laden in een Saoedische haven. ©AFP

Volgens de Amerikaanse president is een Saoedisch-Russisch akkoord over een verlaging van de olieproductie in de maak.

Het lijkt een historische dag te worden voor de olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie en van de Amerikaanse WTI-olie steeg rond de middag al met ongeveer 10 procent. De aanleiding waren berichten dat Saoedi-Arabië en Rusland aan een deal werkten. Die zou een einde maken aan de prijzenoorlog tussen beide producenten.

De Saoedi’s en de Russen konden het een maand geleden niet eens worden over een verdere verlaging van de olieproductie. Rusland bleek daartoe niet bereid, waarop Saoedi-Arabië aankondigde zijn productie fors op te drijven en kortingen van 6 tot 8 dollar te geven aan klanten in Europa, Azië en de Verenigde Staten.

Dat resulteerde in een zelden geziene val van de olieprijs. De toestand wordt nog verergerd door een sterke daling van de vraag naar olie sinds de wereldwijde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Bemiddeling

De Verenigde Staten, die als belangrijke olieproducent ook getroffen worden door de lage olieprijs, kondigden een paar dagen geleden een bemiddelingsinitiatief aan. Blijkbaar met succes.

President Donald Trump tweette donderdagnamiddag dat hij met de Saoedische kroonprins had getelefoneerd, die op zijn beurt met de Russische president Vladimir Poetin sprak. Trump ‘verwacht en hoopt’ dat de twee landen de olieproductie met ongeveer 10 miljoen vaten zullen terugschroeven ‘en misschien aanzienlijk meer’.

De marktreactie was onmiddellijk. Zowel in New York als in Londen veerde de olieprijs even met zo'n 30 procent op. Intussen is de prijsstijging een stuk kleiner. In New York gaat het ongeveer 22 procent hoger, terwijl de Brent bijna 20 procent wint.

Het Saoedische nieuwsagentschap meldde dan weer dat een noodvergadering van het oliekartel OPEC en andere olieproducerende landen zou worden samengeroepen met de bedoeling een ‘eerlijke’ productiedeal uit te werken.

Moskou hield eerder donderdag de boot af. Volgens een woordvoerder van Poetin zijn nog geen gesprekken met Saoedi-Arabië begonnen of gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud