Advertentie

'Visoorlog’ tussen Parijs en Londen schakelt versnelling hoger

Franse vissersboten voor de kust van het Britse Kanaaleiland Jersey. ©AFP

Als het Verenigd Koninkrijk binnen de acht dagen niet meer vergunningen geeft aan Franse vissers, dreigt Frankrijk ermee minder elektriciteit te leveren aan het Kanaaleiland Jersey.

De ‘visoorlog’ tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk neemt een nieuwe plotwending. Na de brexit was afgesproken dat Franse vissers de toelating, via een vergunning, zouden krijgen om toch te kunnen blijven vissen in Britse wateren.

Maar in de praktijk zit het er al een tijdje bovenarms op tussen beide kampen. De Fransen klagen steen en been dat de Britten tot dusver te weinig van die licenties hebben afgeleverd. Tot op vandaag leverden Londen en het Britse Kanaaleiland Jersey er iets meer dan 200 af, terwijl Parijs er nog eens 244 eist, aldus de Franse krant Les Echos.

Voor Clément Beaune, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, is de maat vol. Woensdagavond dreigde hij in de Franse senaat met represailles aan het adres van Londen.

Represailles

Als de Britten binnen de acht dagen niet meer vislicenties aan de Fransen hebben afgeleverd, zouden de Fransen onder meer overwegen de elektriciteitsleveringen aan Jersey terug te schroeven, aldus nog Beaune, die erop wijst dat het geen zuivere Franse kwestie is.

In het postbrexittijdperk mogen Europese vissers hun werk blijven doen in bepaalde Britse wateren, op voorwaarde dat ze een licentie krijgen, die ze verwerven als ze kunnen bewijzen dat ze er voorheen ook al visten. De voorbije dagen bekvechten Parijs en Londen over de bewijssstukken die moeten worden voorgelegd.

Elf landen, waaronder België, ondertekenden maandag een gemeenschappelijke verklaring waarin ze kritiek uiten op de reactie van het Verenigd Koninkrijk in de kwestie van de visvergunningen. Frankrijk had opgeroepen tot een Europees front.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud