VK heeft eerste nieuwe handelsdeal na brexit beet

De Australische premier Scott Morrison (links) en zijn Britse evenknie Boris Johnson klopten maandagavond tijdens een diner af op de contouren van een bilaterale handelsdeal. ©REUTERS

Voor het eerst sinds de brexit heeft het Verenigd Koninkrijk een echt nieuw bilateraal handelsakkoord afgesloten. Die primeur valt Australië te beurt. De deal is vooral symbolisch belangrijk. De impact op de Britse economie is gering.

Boris Johnson was dinsdag in zijn nopjes. Voor de eerste keer sinds zijn land begin dit jaar de deur van de Europese Unie definitief achter zich dichtgetrokken heeft, is de Britse premier erin geslaagd een bilaterale handelsdeal te sluiten die meer is dan een doorslag van bestaande akkoorden tussen de Europese Unie en derde landen. Niet toevallig is Australië, gezien de historische banden, de tegenpartij.

Aan het akkoord gingen maandenlange onderhandelingen vooraf. Uiteindelijk ontwarde Johnson de laatste knopen maandagavond tijdens een diner met zijn Australische evenknie Scott Morrison.

De essentie

  • Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de brexit een vrijhandelsakkoord gesloten dat geen doorslag is van een EU-akkoord.
  • De tegenpartij is Australië.
  • De deal heeft vooral symbolische waarde. De economische impact is beperkt.
  • Premier Boris Johnson hoopt met de overeenkomt de deur open te duwen naar nieuwe afzetmarkten in Azië en Oceanië.

'Vandaag breekt een nieuw tijdperk aan in de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië', stelde de Conservatieve politicus dinsdag in een communiqué. Johnson kondigde aan dat alle douanetarieven op Britse producten met bestemming Australië verdwijnen.

'Iconische Britse producten zoals auto's, Schotse whisky, koekjes en keramiek kunnen voortaan goedkoper aan de man gebracht worden in Australië.' Voor Britten jonger dan 35 jaar wordt het eenvoudiger naar daar te reizen en er te werken.

Scepsis

De deal is volgens Downing Street 10 ook goed nieuws voor Britse gezinnen. Omdat douanetarieven wegvallen voor de invoer van Australische wijn of zwemkledij is er voortaan een ruimere keuze in de Britse winkelrekken, klonk het. 'De deal leidt tot een besparing van 34 miljoen pond per jaar voor Britse huishoudens', rekende de regering voor. Dat komt neer op 1,20 pond per gezin.

Iconische Britse producten zoals auto's, Schotse whisky, koekjes en keramiek kunnen voortaan goedkoper aan de man gebracht worden in Australië.
Boris Johnson
Britse premier

Niet alle Britten delen het enthousiasme van hun premier. Vooral in de landbouwsector heerst scepsis. Veel boeren vrezen uit de markt geconcurreerd te worden als Australisch runds- en lamsvlees vrij van tarieven geïmporteerd kan worden in het VK.

De Britse regering deed dinsdag haar best om hen te sussen. '15 jaar lang gelden beperkingen op de tariefvrije import van landbouwproducten uit Australië. We gaan de Britse boeren ook helpen nieuwe overzeese markten aan te boren', klonk het.

Symbolische waarde

Johnson ging er dinsdag prat op dat de deal met Australië bewijst wat de troeven zijn van een VK dat niet meer in een Europees keurslijf zit. 'Zo kan het VK zich van zijn beste kant laten zien op het internationale toneel', stelde hij.

0,02%
bbp-groei
Economen schatten dat de deal het Britse bruto binnenlands product de komende 15 jaar met 0,02 procent doet groeien.

Hoewel de details van het vrijhandelsakkoord pas in de loop van de volgende dagen worden bekendgemaakt, overheerste bij waarnemers toch het gevoel dat de overeenkomst bovenal een symbolische waarde heeft. 'Symboliek primeert op de tastbare materiële voordelen op korte termijn', zei Ben Wellings, een expert in internationale relaties aan de Monash University in Melbourne.

Het VK is de op vier na belangrijkste handelspartner van Australië, terwijl het land in Oceanië op de 20ste plaats staat in de lijst van belangrijkste Britse handelsvennoten. Aan de handel tussen het VK en Australië hing in 2020 een prijskaartje van 13,9 miljard pond, tegenover bijna 300 miljard pond voor de handel tussen het VK en de EU.

China

Voor de Britse economie is de vrijhandelsdeal dan ook van gering belang. Economen schatten dat die het Britse bruto binnenlands product de komende 15 jaar met 0,02 procent doet groeien. Maar Johnson hoopt vooral dat de overeenkomst met Australië de poort opent naar nieuwe markten in Azië en het gebied van de Stille Oceaan.

De Britse premier is uit op lidmaatschap van het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelszone van elf landen uit Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Oceanië. Het VK kreeg begin deze maand de toestemming om over de toetreding te onderhandelen.

Symboliek primeert op de tastbare materiële voordelen op korte termijn.
Ben Wellings
Australische expert

Ook voor Australië is de deal met het VK symbolisch belangrijk. Na de toetreding van de Britten tot de EU in 1973 zijn de Australiërs zich steeds meer gaan focussen op de Aziatische markt. Het VK is al lang niet meer Australiës lucratiefste markt. Die rol is inmiddels weggelegd voor China.

Maar de jongste tijd is ruis komen te zitten op de relaties tussen Canberra en Peking, met handelsconflicten tot gevolg. De gebrouilleerde betrekkingen zetten premier Morrison ertoe aan exportbedrijven in zijn land aan te moedigen om hun afzetmarkten te diversifiëren. Het VK kan dan een alternatief zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud