nieuwsanalyse

VS dreigen met invoertaksen op Europees bier

De VS dreigen met invoertaksen op Europese producten als bier, gin en zwarte olijven. ©Photo News

In de slipstream van een al bijna 16 jaar aanslepend conflict over subsidies aan vliegtuigbouwers Airbus en Boeing dreigen de Verenigde Staten met heffingen op bier, olijven, gin en trucks uit Europa.

De Verenigde Staten en de Europese Unie steggelen al bijna 16 jaar over illegale overheidssubsidies voor het Europese Airbus en de Amerikaanse aartsrivaal Boeing. De kemphanen trokken uiteindelijk naar de Wereldhandelsorganisatie (WHO) om hun geschil te beslechten.

De organisatie met hoofdzetel in Genève sprak in oktober vorig jaar een eerste oordeel uit. Ze gaf de VS de toelating om invoerheffingen ter waarde van 7,5 miljard dollar te heffen op Europese goederen als vergelding voor de illegale staatssteun die Europa Airbus gaf.

Niet veel later schroefde Washington de invoerheffingen op bijvoorbeeld vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, zuivelproducten, fruit, mosselen en olijfolie uit Europa op. Ook Belgische producten vielen onder de strafmaatregelen van de VS.

Carrouselvergelding

Van meet af aan maakten de Amerikanen duidelijk dat ze zouden opteren voor een 'carrouselvergelding': om de zoveel tijd zouden andere Europese producten in het vizier komen te liggen. Die strategie leidt tot veel onzekerheid bij producenten, importeurs en exporteurs. Ze weten immers nooit of en wanneer hun goederen in het vizier van de Amerikanen komen te liggen.

De VS richten hun pijlen op vis, kazen, fruit, olijven, pasta, jam, wafels en koeken uit vrijwel de hele Europese Unie, inclusief België. Daarnaast sluit Washington invoertaksen op alcoholvrij bier, ook uit België, niet uit.

Door die tactiek te hanteren hopen de VS te bekomen dat de bedrijfswereld de Europese beleidsmakers onder druk zet om het Amerikaans-Europese geschil snel definitief te beslechten. Maar de onderhandelingen over zo'n oplossing zijn in het slop geraakt. Daarom zijn de Amerikanen van plan de druk op Europa op te voeren. Ze grijpen de halfjaarlijkse herziening van de sanctielijst aan om met extra invoerheffingen te schermen.

Washington gebruikt vandaag zowat de helft van zijn toegestane strafmarge. Daar komt nu mogelijk verandering in, luidt het op het bureau van de Amerikaanse speciale handelsgezant Robert Lighthizer. Die schermt met 3,1 miljard dollar extra importtaksen vanaf september.

Alcoholvrij bier

Lighthizer en co. hebben een aantal scenario's in de steigers staan. In de eerste plaats hinten ze op een verhoging van de invoerheffingen - mogelijk tot 100 procent - op de Europese producten die vandaag al in hun vizier liggen. Ze sluiten evenmin uit dat bepaalde producten van die bestaande 'zwarte lijst' verdwijnen en vervangen worden door andere goederen.

11,2 miljard dollar
strafmaatregelen
Europa hoopt van de WHO de toelating te krijgen om voor 11,2 miljard dollar strafmaatregelen te mogen nemen tegen de VS.

De VS denken bijvoorbeeld aan producten die eerder al in aanmerking kwamen voor strafmaatregelen maar uiteindelijk gespaard werden, zoals helipkopters van Franse, Duitse, Spaanse of Britse makelij. Maar ze richten ook hun pijlen op vis, kazen, fruit, olijven, pasta, jam, wafels en koeken uit vrijwel de hele Europese Unie, inclusief België.

Daarnaast sluit Washington invoertaksen op alcoholvrij bier, ook uit België, niet uit. Voorts duiken wijnen, cognac, whisky, textielproducten, tapijten, gereedschap, keramiek, rubber, ijzer- en staalwaren op in de lijst met potentiële doelwitten. Ten slotte stelden de Amerikaanse autoriteiten een lijst op met nieuwe potentiële doelwitten: bieren op basis van mout, gin, wodka, chocola en trucks als die uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk komen. 

Vanaf 26 juni krijgt het Amerikaanse publiek een maand lang de kans om het bureau van de Amerikaanse handelsgezant input te geven over een mogelijke aanpassing van de sanctielijst tegen Europese producten. De Distilled Spirits Council of the United States, de Amerikaanse vereniging van producenten van gedistilleerde dranken, kant zich alvast tegen extra tarieven op die producten.

Boeing

Terwijl de Amerikanen Europa volop kunnen bestraffen voor de illegale subsidies aan Airbus, wacht de Europese Unie nog altijd op een uitspraak in de zaak die zij bij de Wereldhandelsorganisatie aanhangig maakte tegen Boeing. Europa hoopt van de WHO de toelating te krijgen om voor 11,2 miljard dollar strafmaatregelen te mogen nemen tegen de VS. 

Normaal zou het oordeel tijdens de eerste helft van 2020 komen. Maar door de coronacrisis valt het vonnis wellicht pas in september of oktober, vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud