VS koppelen zich los van Europa

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens een bezoek aan een fabriek van Alcoa in Iowa. (Foto AFP)

De Amerikaanse ondernemer in de industriële sector was in december onverwacht optimistisch. Daarmee lijkt de Amerikaanse economie zich definitief los te koppelen van de Europese. Het ondernemersvertrouwen in de eurozone hintte gisteren nog dat de muntunie in een recessie is gesukkeld.

Het Institute for Supply Management meet het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industrie aan de hand van de ISM-index. Die steeg in december van 52,7 tot 53,9 punten, het hoogste niveau sinds juni. Een cijfer boven 50 wijst op groei, een cijfer onder 50 op een krimp. Economen verwachtten gemiddeld een ISM-index op 53,5 punten.

Bovendien lijkt er niet meteen een verzwakking aan te komen. De deelindex met nieuwe orders steeg immers van 56,7 tot 57,6 punten. Dat geeft aan dat de industriële productie in de komende maanden normaal gezien op een hoog niveau zal blijven.

Zelfs op de arbeidsmarkt, de achilleshiel van de Amerikaanse economie, lijkt er beterschap in zicht. De deelindex voor tewerkstelling steeg scherp, van 51,8 tot 55,1 punten. 'Dat wijst op een sterke jobcreatie in de sector', merkt ING-analist Rob Carnell op.

Het recessiespook, dat enkele weken geleden nog boven de Amerikaanse economie hing, lijkt daarmee even te zijn afgeschrikt. En de VS staan daarmee in schril contrast met de Europese economie. Het ondernemersvertrouwen in de meeste Europese landen herstelde in december dan wel lichtjes, het niveau bleef vooral bijzonder zwak, zo bleek maandag al. En in tegenstelling tot in de VS lijken de scherp terugvallende bestellingen vooral donkere tijden te voorspellen voor Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud