VS vallen vergeldingstarieven EU en China aan

Onze invoertarieven op buitenlands staal en aluminium waren perfect te rechtvaardigen op grond van de nationale veiligheid, vinden de Amerikanen. ©AFP

Washington diende bij de Wereldhandelsorganisatie klachten in tegen Europa, China, Canada, Mexico en Turkije. De Amerikanen vechten de tarieven aan die die landen invoerden als vergelding voor de Amerikaanse tarieven op staal en aluminium.

De Verenigde Staten lijken niet van plan gas terug te nemen in hun handelsconflict met de Europese Unie, China, Canada, Mexico en Turkije. Integendeel. Washington startte maandag tegen die landen procedures op bij de Wereldhandelsorgansiatie (WTO).

De actie past in het dossier rond de importtarieven op aluminium en staal. Amerikaans president Donald Trump besliste begin maart hogere tarieven in te voeren voor de invoer van die producten. 'Om de nationale veiligheid te beschermen', luidde het.

Voor China en Turkije werden die nieuwe tarieven op 23 maart dit jaar van kracht. Op 1 juni volgden de EU, China, Canada en Mexico. Vrijwel onmiddellijk beslisten de getroffen landen tegenmaatregelen te nemen.

'Die demarche van de president was volgens de Amerikaanse wet en internationale handelsregels volledig te rechtvaardigen', stelde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer maandag.

'Maar in plaats van met ons op zoek te gaan naar een oplossing voor het probleem, kozen sommige van onze handelspartners ervoor vergeldingsmaatregelen te nemen die Amerikaanse arbeiders, boeren en bedrijven straffen', ging hij voort.

Volgens Washington treden de EU en de andere handelspartners 'elk engagement dat ze in WTO-verband aangingen'. Lighthizer waarschuwde dat zijn land 'al het nodige zal doen om onze belangen te beschermen'.

Hij riep de handelspartners op op een constructieve manier met de VS samen te werken 'om problemen die veroorzaakt zijn door een massale en voortdurende overcapaciteit in de aluminium- en staalsector'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud