Weduwe roker krijgt giga-vergoeding

©RV DOC

Tabaksgigant RJ Reynolds Tobacco Company moet een schadevergoeding van 23,56 miljard dollar betalen aan de weduwe van een overleden longkankerpatiënt. De tabaksfirma gaat in beroep tegen dat monsterbedrag van ongeveer 17 miljard euro.

Een jury in de Amerikaanse staat Florida besloot dat het tabaksbedrijf de weduwe een hoge schadevergoeding moet betalen. Het gaat om een zogeheten punitieve schadeclaim, die geldt als straf voor het veroorzaken van schade. Het is het hoogste bedrag ooit in een individueel geding in Florida.

De man in kwestie overleed in 1996 op 36-jarige leeftijd. Hij was al op zijn dertiende beginnen roken.

De klacht maakte oorspronkelijk deel uit van een groepsgeding tegen Reynolds. Het hoooggerechtshof verbrak evenwel de beslissing om de families van rokers uit te betalen. Wel bleef de mogelijkheid open om individueel naar het geecht te stappen.Dat is wat nu begeurde.

Tijdens het vier weken durende proces in Florida hebben de advocaten van Cynthia Robinson, de weduwe van de overleden M. Johnson, geprobeerd aan te tgonen dat sigarettenfabrikant Reynolds onvoldoende heeft gedaan om rokers te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van tabak. Door die nalatigheid kreeg de man longkanker. De advocaten voerden ook aan dat Johnson verslaafd was geraakt aan de sigaret en dat verschillende pogingen om te stoppen met roken, mislukten.

De tabaksfabrikant kondigde al aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud