Zwitsers verwerpen verplichting tot verantwoord ondernemen

Het aantal ja-stemmers zou ongeveer even groot zijn als het aantal neen-stemmers in het Zwitserse referendum voor verantwoord ondernemen. ©AFP

De Zwitsers hebben zondag in een referendum tegen een voorstel gestemd om Zwitserse bedrijven en hun toeleveranciers te verplichten om verantwoord te ondernemen.

De vraag voor de Zwitserse burgers was of ondernemingen moeten controleren of zij zelf of hun dochterondernemingen of zakenpartners zich niet (mede)schuldig maken aan schendingen van de mensenrechten of schade aan het milieu.

De bedrijven die zich niet aan deze verplichtingen houden, zouden volgens het voorstel niet alleen een boete van 100.000 Zwitserse frank (ruim 92.000 euro) riskeren, maar ook aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de schade die zij of hun handelspartners aanrichten. Daarmee zouden ook overtredingen die in het buitenland begaan worden in Zwitserland vervolgd kunnen worden.

Het voorstel haalde niet de vereiste meerderheid bij de Zwitserse kantons, zoals vereist in een referendum. Activisten die de verplichting hadden gesteund, reageerden teleurgesteld.

De federale overheid en het bedrijfsleven zijn opgelucht. Zij vreesden voor een toename van de administratieve last en van rechtszaken, en waarschuwden dat het alpenland minder aantrekkelijk zou worden als vestigingsplaats voor grote bedrijven.

De regering is wel van plan om minder strenge regels in te voeren waarbij bedrijven verplicht moeten rapporteren over verantwoord ondernemerschap.

De Zwitsers stemden met een meerderheid van 60 procent ook een ander voorstel weg, waarin sprake was van een verbod voor de staat en instellingen zoals pensioenfondsen om geld te stoppen in ondernemingen die oorlogstuig maken. Het zou de Zwitserse centrale bank verplicht hebben om voor circa 20 miljard Zwitserse frank (18,5 miljard euro) aan aandelen de deur uit doen.

De uitslag ligt nog open, omdat volgens Zwitserse media het verschil tussen het aantal voor- en tegenstanders niet groot is. Beide initiatieven zijn eerder enthousiast ontvangen, maar het aantal tegenstanders lijkt ondertussen toegenomen door vrees dat het land met de voorstellen weinig concreets bereikt behalve slepende juridische conflicten rond Zwitserse bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud