Argentinië betaalt 9,7 miljard dollar schulden terug

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner vierde deze week 204 jaar onafhankelijkheid van haar land. Die onafhankelijkheid probeert ze nu ook op de kapitaalmarkt terug te winnen. ©EPA

Argentinië, dat in 2001 in gebreke bleef op 95 miljard dollar aan buitenlandse schulden, heeft beloofd om binnenkort bijna 10 miljard terug te betalen, in een poging om opnieuw toegang te krijgen tot de internationale kapitaalmarkten.

De regering in Buenos Aires bereikte over de gedeeltelijke terugbetaling een akkoord met de zogenaamde ‘Club van Parijs’, een groep van Westerse kredietverstrekkende landen die bemiddelt met landen die hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Ook ons land maakt deel uit van die ‘club’.

Argentinië heeft nu beloofd om over een periode van vijf jaar een aantal achterstallige betalingen uit te voeren, voor een bedrag van 9,7 miljard dollar. De eerste aflossing van minstens 1,15 miljard moet ten laatste over een jaar gebeurd zijn. De Argentijnse regering is van plan om in juli 650 miljoen te betalen en in mei volgend jaar nog eens 500 miljoen.

De betalingen zijn een ‘noodzakelijke en belangrijke stap in de normalisering van de financiële verhoudingen tussen de Club van Parijs en Argentinië’ klinkt het in een persbericht. De deal opent ook de mogelijkheid dat er opnieuw exportkredieten worden verschaft, wat de handel met Argentiniê kan stimuleren.

Buenos Aires had al vele jaren geleden het plan opgevat om zijn Westerse schuldeisers terug te betalen, maar dat werd doorkruist door de financiële crisis van 2008. Het land is al meer dan een decennium een paria op de internationale kapitaalmarkt, nadat het in 2001 moest verzaken aan al zijn schuldaflossingen.

Terwijl er op verschillende fronten met schuldeisers onderhandeld en geprocedeerd wordt, moet de regering van president Cristina Fernandez de Kirchner ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ervan proberen te overtuigen dat het land zijn leven heeft gebeterd. Eén van de eisen van het IMF is dat Argentinië werk maakt van betrouwbare economische statistieken. Afgelopen februari voerde de regering ook een nieuwe berekeningsmethode in voor de inflatie, die plotsklaps drie keer zo groot was als voorheen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud