Argentinië krijgt weer peronistische president

De peronist Alberto Fernández haalde in de eerste ronde het Argentijnse presidentschap binnen. ©REUTERS

Alberto Fernández en zijn running mate, oud-staatshoofd Cristina Fernández de Kirchner, rekenden al in de eerste ronde af met de aftredende rechtse president Mauricio Macri. De zakenwereld en de financiële markten zijn beducht voor een radicale ommezwaai in het economisch beleid.

Argentinië maakt zich op voor een regimewissel. Na vier jaar in de oppositie staan de peronisten weer te trappelen om hun intrek te nemen in het Casa Rosada, het presidentiële paleis in Buenos Aires.

Hun kandidaat, Alberto Fernández, wist zondag in de eerste ronde van de verkiezingen net geen 48 procent van de kiezers voor zich te winnen. Zijn belangrijkste rivaal, aftredend president Mauricio Macri, bleef steken op 40,5 procent.

Hoewel de peronist niet over de drempel van 50 procent van de stemmen springt, kan hij de zege toch al na één ronde op zak steken. Volgens de Argentijnse wet is geen tweede ronde nodig als een van de kandidaten meer dan 45 procent van het electoraat voor zich wint.

Generale repetitie

De overwinning van Fernández komt niet als een verrassing. Op 11 augustus had hij Macri ook al ruim het nakijken gegeven tijdens de 'primarias', een soort van generale repetitie voor de presidentsverkiezingen.

Door de zege van Alberto Fernández keert ook ex-presidente Cristina Fernández de Kirchner terug op het hoogste politieke toneel. Ze wordt vicepresidente, ook al lopen tegen haar een dozijn corruptieonderzoeken. ©REUTERS

De rechtse zakenman scoorde zondag wel sterker dan verwacht. Afgelopen zomer bedroeg de kloof met de peronistische kandidaat nog ruim 16 procentpunten. De recentste peilingen voorspelden dat Fernández met 20 procentpunten zou winnen.

De peronist liet het niet aan zijn hart komen. 'Dit is een grote dag voor Argentinië', zei een geëmotioneerde Fernández kort na het sluiten van de stembureaus. 'We staan voor moeilijke tijden. Maar we zijn maar op een ding uit: een einde maken aan het lijden van de Argentijnen', zei hij aan de zijde van zijn running mate, ex-presidente Cristina Fernández de Kirchner, tegen wie een dozijn corruptieonderzoeken lopen.

Economische malaise

De derde economie van Latijns-Amerika is weer in een recessie beland. Ruim een derde van de bevolking leeft in armoede. Acht Argentijnen op de honderd hebben onvoldoende inkomsten om voedsel te kopen.

We staan voor moeilijke tijden. Maar we zijn maar op één ding uit: een einde maken aan het lijden van de Argentijnen.
Alberto Fernández
Nieuwe Argentijnse president

De inflatie dreigt tegen eind dit jaar 55 procent te bedragen. Tegelijkertijd torst het land een enorme schuldenberg. Vorig jaar klopte Macri nog bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan voor een lening van 57 miljard dollar om te voorkomen dat zijn land kopje-onder zou gaan. 

De zege van de peronisten baart de zakenwereld en beleggers zorgen. Ze vrezen voor een radicale ommezwaai in het economisch beleid en een terugkeer van het interventionistische beleid dat Cristina Fernández de Kirchner en haar inmiddels overleden echtgenoot Néstor tussen 2003 en 2015 voerden. Velen vragen zich ook af of Argentinië zijn betalingsverplichtingen onder peronistisch bewind nog zal nakomen.

Peso

De vrees voor een wanbetaling deed de peso, de nationale munt, vorige week al 5,9 procent van zijn waarde verliezen tegenover de dollar. Veel Argentijnen trokken vrijdag naar hun bank of naar een wisselkantoor om hun spaargeld af te halen en dollars te kopen.

36 procent
Spaargeld
Sinds de 'primarias' op 11 augustus haalden de Argentijnse spaarders al zowat 12 miljard dollar van hun rekeningen. Dat komt neer op 36 procent van alle spaargeld.

De Argentijnse centrale bank liet na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag weten maatregelen te nemen om de peso te verdedigen. De Argentijnen mogen nog maar 200 dollar per maand afhalen van hun spaarrekening. Tot nu was dat 10.000 dollar.

Alberto Fernández, die Macri op 10 december aflost als president, poogde iedereen gerust te stellen. 'Argentijnen, jullie kunnen gerust zijn. We laten jullie spaargeld ongemoeid', zei hij.

Corralito

Dat de Argentijnen er niet helemaal gerust op zijn, hoeft niet te verbazen. In 2001 namen de toenmalige autoriteiten drastische maatregelen om een eind te maken aan de bankrun en aan de kapitaalvlucht. De 'corralito' bevroor zo goed als alle bankrekeningen. Het was destijds ook verboden dollarbiljetten af te halen.

De vrees voor een herhaling van dat scenario onder links bewind zette de Argentijnse spaarders er sinds de 'primarias' van 11 augustus al toe aan zowat 12 miljard dollar van hun rekeningen te halen. Dat komt neer op 36 procent van alle spaargeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud