Argentinië officieel failliet

Argentinië is sinds vrijdagavond officieel in wanbetaling ©Bloomberg

Het uitvoerend comité International Swaps and Derivatives Associations (ISDA) verklaarde vrijdagavond dat er een ‘credit event’ heeft plaatsgevonden bij de Argentijnse schuld. Daarmee haalt ISDA, dat derivatenhandelaars groepeert, de trekker over en is Argentinië nu officieel in wanbetaling.

De verklaring kwam er nadat Argentinië op 30 juli een rentebetaling mistte op de geherstructureerde schuld. De uitspraak betekent eveneens dat betaling van ruim een miljard dollar aan ‘credit default swaps’ (CDS) kan doorgaan. CDS is een financieel product dat de houder verzekert tegen wantbetalingen.

Tegelijkertijd vond in New York een zitting in de rechtbank plaats waarbij Argentinië en de hefboomfondsen die 1,3 miljard eisen van het land opnieuw met elkaar geconfronteerd werden. Rechter Thomas Griesa kapittelde Argentinië. ‘Deze zaak moet opgelost worden, ze kan niet nog eens tien jaar duren’, verklaarde de rechter.

De advocaat voor Argentinië bleef erbij dat er geen oplossing mogelijk is voor twee afzonderlijke hefboomfondsen. ‘Er moet een globale oplossing komen voor alle obligatiehouders: degenen die ingingen op de schuldherschikkingen en de rest van de obligatiehouders die hun schuld niet ruilden’, verklaarde Jonathan Blackman.

Meteen haalde de man ook scherp uit naar de rechterlijke bemiddelaar. 'Argentinië is alle vertrouwen in hem kwijt.' De tegenpartij en de rechter weigerde evenwel de bemiddelaar te vervangen. De zitting werd gesloten zonder nieuwe datum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud