Argentinië vraagt meer tijd om schulden te betalen

De Argentijnse peso verliest al dagenlang terrein tegenover de dollar, nu het land nog maar eens zijn schuldverplichtingen niet wil nakomen. ©AFP

Argentinië heeft woensdag aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een herschikking van 57 miljard dollar aan schulden gevraagd. Het IMF bekijkt de vraag.

Het IMF verstrekte Argentinië na twee muntcrisissen vorig jaar al miljarden dollars aan noodleningen. De steun van het IMF ligt echter moeilijk bij een groot deel van de Argentijnse bevolking, dat de instelling verantwoordelijk acht voor de economische instorting van het land in 2001.

In ruil voor het steunpakket had het land bezuinigingen beloofd aan het IMF. De terugbetaling van de schulden moest beginnen in 2021. Maar minister van Financiën Hernan Lacunza dringt nu aan op uitstel.

De regering gaat dit jaar al voor 7 miljard dollar aan terugbetalingen van kortetermijnkredieten opschorten. Daarnaast wil het onderhandelen over de ‘vrijwillige herschikking’ van 50 miljard dollar aan schulden op langere termijn.

Torenhoge inflatie

De verklaringen volgen enkele dagen na het bezoek van een technische missie van het IMF aan Buenos Aires. Argentinië verkeert in financiële moeilijkheden na een verrassend zware verkiezingsnederlaag van de liberale president Mauricio Macri. Minister van Financiën Nicolas Dujovne stapte op en werd een week geleden vervangen door Lacunza.

Argentinië kampte al met een torenhoge inflatie, afnemende consumptie en groeiende armoede en werkloosheid, en na de verkiezingsnederlaag is de munt ook nog eens ingestort. Woensdagnacht sloot de munt nog eens 3,1 procent lager af tegenover de dollar, ondanks steunaankopen door de centrale bank voor een bedrag van 367 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud