Belgisch gerecht onderzoekt witgewassen geld uit Venezuela

©ICIJ / Alicia Tatone - BuzzFeed News

De FinCEN Files onthullen hoe miljarden dollars overheidsgeld, dat bestemd was voor het noodlijdende volk, is weggesluisd uit Venezuela. Ook het Belgische gerecht is geld uit Venezuela op het spoor dat via ons land is witgewassen.

In Venezuela woedt een zware humanitaire crisis: de inflatie swingt de pan uit en de olie-industrie, die ooit de Venezolaanse economie aanvuurde, ligt in de lappenmand. Een op de drie Venezolanen kampt met voedseltekorten. Uit de FinCEN Files blijkt dat minstens zeven rijke zakenlui, ‘boligarchen’ die nauwe banden hadden met de vorige regering van Hugo Chávez en de huidige onder zijn opvolger Nicolás Maduro, grote sommen overheidsgeld uit Venezuela hebben weggesluisd. Dat gebeurde zelfs toen de Venezolaanse economie al aan het instorten was. Het geld was bestemd voor voedsel-, woon- en andere projecten.

Tijdens ons onderzoek naar de FinCEN Files vernamen we dat ook het Belgische gerecht verdachte geldstromen uit Venezuela onder de loep neemt. De woordvoerder van het federaal parket, Eric Van Duyse, wil alleen bevestigen dat een strafonderzoek loopt in ons land, maar geeft geen verdere details.

Het Belgische witwasonderzoek is zeer delicaat omdat het kan leiden naar de entourage van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Volgens onze informatie werd het Belgische witwasonderzoek geopend na een melding bij de antiwitwascel. Het onderzoek focust naar verluidt op verdachte transacties die via België passeerden. Ze houden verband met publieke fondsen afkomstig uit Venezuela, die gebruikt moesten worden voor een voedselprogramma voor de armen. Onder meer een Aziatische postbusvennootschap zou een rol hebben gespeeld in het versluizen van het overheidsgeld. Mogelijk leidt die zelfs naar de entourage van president Nicolás Maduro.

4,8 miljard
Verdachte geldstromen uit venezuela
De gelekte FinCEN Files bevatten meer dan 4,8 miljard dollar aan verdachte geldstromen tussen 2009 en 2017 die te maken hebben met Venezuela. Bijna 70 procent was overheidsgeld.

De FinCEN Files bevatten meer dan 4,8 miljard dollar aan verdachte geldstromen tussen 2009 en 2017 die te maken hebben met Venezuela. Bijna 70 procent was overheidsgeld. Slechts drie van de 26 personen, bedrijven en instellingen die bij de witwaspraktijken betrokken waren, zijn al bestraft.

De gelekte documenten leggen bloot dat een bouwpromotor die nauwe banden heeft met de Venezolaanse regering zeker 116 miljoen dollar, die bestemd was om sociale woningen te bouwen, heeft versluisd naar offshorevennootschappen, onder andere in Panama, en naar bankrekeningen op naam van zijn familieleden. De promotor zou te veel hebben aangerekend voor de werken, terwijl de bewoners van de sociale woningen nu kampen met gebrekkige waterleidingen en andere mankementen.

De gelekte documenten wijzen op de cruciale rol die banken in Europa en de VS speelden om het geld uit Venezuela te laten stromen. Nochtans moesten die meerdere alarmbellen doen afgaan.

Een bouwpromotor in Venezuela versluisde overheidsgeld dat bedoeld was voor sociale woningen, terwijl de bewoners van de sociale woningen nu kampen met gebrekkige waterleidingen en andere mankementen. ©Fernando Campos / Armando.info

Lees verder

Advertentie
Advertentie