Boerenbond niet te spreken over handelsdeal met Zuid-Amerika

Kippen in een kwekerij in Lapa, een stad in de Braziliaanse deelstaat Parana ©REUTERS

De beroepsorganisatie van de agrarische sector denkt dat het handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen - alle 'redelijke' afspraken ten spijt - druk zal zetten op de Belgische boeren en het Europese landbouwmodel.

Dat zegt de Boerenbond zaterdag in een reactie op het zopas bereikte handelsakkoord met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, een deal waarover twintig jaar onderhandeld is.

De landen van de Mercosur zetten hun aanzienlijke invoerheffingen voor Europese auto's en machines op nul in ruil voor aanzienlijke bijkomende toegang tot de Europese markt voor hun rundvlees, kippenvlees en suiker. Terwijl ze al flinke hoeveelheden afzetten op de Europese markt, stelt Boerenbond in een mededeling.

'De Europese rundvleesprijzen staan al geruime tijd onder druk door de terugvallende vraag. De toegift van 99.000 ton rundvlees vanuit de Mercosur zal deze druk alleen maar verhogen.'

'Ook de Europese suikersector kreunt nog onder de liberalisering van het Europese suikerbeleid. De soepelere toegang van sterk ondersteunde suiker uit de Mercosur zal de oneerlijke concurrentie op scherp stellen.'

Kippenvlees

De Boerenbond is echter vooral boos over de toegevingen die de pluimveesector moet doen. In de laatste rechte lijn naar een akkoord moest de pluimveesector 'nog serieus slikken met extra toegang voor 180.000 ton kippenvlees'.

Het zullen de grote industriële bedrijven uit de Mercosur zijn die de export richting Europa zullen invullen en de familiale Europese landbouwbedrijven zullen beconcurreren, denkt de Boerenbond. De kleine boeren in de Mercosur zullen niet van dit akkoord kunnen genieten, vreest de organisatie.

'Daarenboven zijn de normen op vlak van traceerbaarheid, voedselveiligheid, dierenwelzijn... van een andere orde en zijn controles niet sluitend.'

De organisatie noemt het tot slot 'onbegrijpelijk' dat 'via het handelsbeleid de deur geopend wordt voor producten en productiemodellen die zeer ver af staan van de Europese verwachtingen rond landbouw en voeding, terwijl in Europa een verhit debat woedt over het verder vergroenen van de Europese landbouw en het nog sterker inspelen op allerlei maatschappelijke verwachtingen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud