Boliviaanse president Morales wint omstreden vierde mandaat

Volgens de Boliviaanse verkiezingscommissie is de Boliviaanse president Evo Morales in de eerste ronde opnieuw verkozen. ©AFP

De Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten weigeren de zege van de linkse politicus te erkennen. Er bestaan vermoedens van electorale fraude.

Vier dagen nadat de Bolivianen naar de stembus getrokken waren om een nieuwe president te kiezen, heeft de nationale verkiezingscommissie aftredend president Evo Morales officieel uitgeroepen tot winnaar van de electorale race. De linkse politicus zou 47,07 procent van de stemmen gekregen hebben. Zijn dichtste belager, centrumpoliticus Carlos Mesa, zou stranden op 36,51 procent.

Hoewel de 59-jarige Morales niet de helft van de kiezers heeft weten te verleiden, gaat hij toch al met de zege aan de haal in de eerste ronde. De Boliviaanse grondwet bepaalt immers dat een politicus toch rechtstreeks verkozen is, als hij meer dan 40 procent van de stemmen krijgt en een voorsprong van meer dan 10 procentpunten heeft op de nummer twee.

Aan die twee voorwaarden voldoet de politicus van inheemse origine dus. In principe kan hij dus aan zijn vierde mandaat op rij beginnen.

Electorale fraude

Maar de verkiezingsuitslag doet heel wat stof opwaaien. De Boliviaanse oppositie maakt al sinds begin deze week gewag van electorale fraude.

Tegenstanders van Evo Morales trokken de voorbije dagen de straat op. Ze vrezen dat hun land afglijdt naar een dictatuur. ©AFP

Uit de eerste gedeeltelijke resultaten zondagavond bleek immers dat een tweede ronde tussen Morales en Mesa zou moeten beslissen wie het de volgende vijf jaar voor het zeggen heeft in het Andesland. Maandag maakte de Boliviaanse verkiezingscommissie dan plots bekend dat Morales toch op koers lag om de verkiezingsstrijd in een ronde te beslechten.

De Boliviaanse oppositie voelt zich gesterkt door uitspraken van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Die stuurde afgelopen weekend waarnemers naar Bolivia. En die toonden zich eerder deze week ook 'erg verbaasd en bezorgd' over de plotselinge ommezwaai in de verkiezingsresultaten.

Niet erkennen

Verschillende lidstaten van de OAS, zoals de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en Mexico, weigeren de zege van Morales voorlopig te erkennen. Ze eisen een hertelling van de stembiljetten onder toezicht van de OAS-waarnemers. 'We erkennen de resultaten pas als die de wil van het Boliviaanse volk weergeven', luidt het. 

10
procentpunten verschil
De Boliviaanse grondwet bepaalt dat een politicus toch rechtstreeks verkozen is, als hij meer dan 40 procent van de stemmen krijgt en een voorsprong van meer dan 10 procentpunten heeft op de nummer twee.

Ook de Europese Unie neemt een afwachtende houding aan. 'Bolivia zou er goed aan doen om een tweede ronde te organiseren. Dat is de beste manier om het vertrouwen te herstellen en het respect voor de democratische keuze van het Boliviaanse volk te verzekeren.'

In Bolivia zelf blijft de stembusslag de gemoederen ook beroeren. Sinds Morales maandag plots op zegekoers bleek te liggen, braken op verschillende plaatsen in het land protesten uit. 

Protesten

Manifestanten raakten meermaals slaags met de ordediensten. Demonstranten staken ook lokale afdelingen van de nationale verkiezingscommissie in brand. De actievoerders zijn voorlopig niet van plan hun protesten stop te zetten.

Niet alleen het verkiezingsresultaat is omstreden. Dat geldt ook voor de deelname van Morales aan de electorale race. De Bolivianen hadden zich in 2016 in een referendum immers gekant tegen een vierde mandaat voor de linkse politicus die sinds 2006 aan de macht is.

Door een tussenkomst van het grondwettelijk hof kon hij alsnog meedoen. Tegenstanders van de linkse politicus, de eerste inheemse president van het land, verwijten hem zich aan de macht vast te klampen en steeds meer autoritaire trekjes te vertonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud