Advertentie

Bolsonaro beticht van 'misdaden tegen mensheid'

Braziliaans president Jair Bolsonaro. ©REUTERS

Door zijn falend coronabeleid heeft president Jair Bolsonaro 'bewust' honderdduizenden Brazilianen de dood in gejaagd. Dat concludeert een senaatscommissie. Een veroordeling moet de rechts-populist niet vrezen, tenzij dan aan de stembus.

Na een onderzoek van een half jaar heeft een commissie van de Braziliaanse Senaat woensdag een rapport van 1.200 pagina's gepubliceerd over 's lands aanpak van de coronacrisis. Daarin wordt aangeraden de recht-populistische president Jair Bolsonaro aan te klagen voor tien 'bewuste' misdrijven, waaronder misdaden tegen de mensheid, grove politieke incompetentie en kwakzalverij. Een aanklacht wegens genocide haalde de slottekst niet.

Iedereen gaat ooit dood, wat wil je dat ik doe?
Jair Bolsonaro
Braziliaans president

Ook 67 andere personen en bedrijven, onder wie zes huidige of gewezen ministers in de regering-Bolsonaro, worden beschuldigd. Net als Bolsonaro's drie zonen, die fake news verspreidden over het coronavirus.

Griepje

Sinds begin vorig jaar stierven al 604.000 Brazilianen aan de longziekte. Enkel de Verenigde Staten tellen nog meer slachtoffers. Meer nog dan zijn gewezen Amerikaanse collega Donald Trump toonde Bolsonaro zich een groot coronascepticus, met een twijfelachtige aanpak tot gevolg. 'Iedereen gaat ooit dood, wat wil je dat ik doe', zei hij eens.

604.000
coronadoden
Brazilië telt al ruim 600.000 coronaslachtoffers. Enkel in de Verenigde Staten vielen nog meer doden.

Hoewel hij zelf besmet raakte, noemde Bolsonaro covid 'niet meer dan een griepje'. Hij verzette zich tegen mondmaskers en riep zijn aanhangers op de lockdownmaatregelen van lokale besturen te negeren. Hij promootte medicijnen als hydroxychloroquine en ivermectin, hoewel het nut ervan allesbehalve bewezen is. Het aanbod van Pfizer om zijn coronavaccin aan te schaffen negeerde Bolsonaro dan weer meermaals.

Implosie in polls

'Zijn regering heeft zonder twijfel de volksgezondheid ondermijnt', concludeert de senaatscommissie. De ex-militair lachte de beschuldigingen weg. 'We hebben ons nergens schuldig aan gemaakt. We weten dat we vanaf het begin gedaan hebben wat we moesten', zei hij na de publicatie van het rapport.

Of Bolsonaro ook echt aangeklaagd zal worden, is zeer onwaarschijnlijk. Daarover moet openbaar aanklager Augusto Aras beslissen, die door Bolsonaro benoemd werd.

Een parlementaire afzettingsprocedure is al even twijfelachtig. Een cascade aan aanvragen daartoe werd tot dusver altijd geseponeerd door Arthur Lira, de voorzitter van de Braziliaanse Kamer en al evenzeer een Bolsonaro-loyalist.

Het echte vonnis zal over een jaar geveld worden, als de Braziliaanse presidentsverkiezingen plaatsvinden. In de peilingen is de steun voor Bolsonaro geïmplodeerd tot zo'n kwart van de stemmen. Vanwege zijn falende coronabeleid, maar ook door de stijgende inflatie en economische stilstand. Koploper is voorlopig de voormalige socialistische president Luiz Inácio Lula da Silva, die zelf veroordeeld is voor corruptie en ruim een jaar in de cel doorbracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud