Braziliaanse economie ontsnapt aan recessie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro kreeg donderdag een kleine opsteker. De economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid en ontsnapt voorlopig aan een recessie. ©AFP

Ondanks de geopolitieke onzekerheid groeide de grootste economie van Latijns-Amerika in het tweede kwartaal sterker dan verwacht.

De Braziliaanse economie heeft tijdens de periode april-juni beter dan verwacht gepresteerd. Het bruto binnenlands product trok met 0,4 procent aan. De Braziliaanse centrale bank had rekening gehouden met een krimp van 0,13 procent. Andere analisten hadden een bescheiden stijging van 0,2 procent voor ogen.

Door die betere prestaties in het tweede kwartaal ontsnapt de grootste economie van Latijns-Amerika voorlopig aan een recessie. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar was immers sprake van een krimp met 0,1 procent.

Veel reden tot overdreven optimisme is er evenwel nog niet. De Braziliaanse regering en de financiële markten verwachten dat Brazilië in 2019 in het beste geval met 0,8 procent groeit. Eind vorig jaar hadden economen nog een groei van 2,5 procent vooropgesteld voor dit jaar.

Beetje geduld

Het liberale economisch beleid dat Braziliaans president Jair Bolsano voor zijn land uitzette, levert voorlopig weinig op. Een reden voor de beperkte groei is te vinden in de voorzichtige houding van investeerders.

Die wachten een broodnodige pensioenhervorming en een resem besparingsmaatregelen af. Ook de grootschalige privatiseringen die Bolsonaro had beloofd, blijven voorlopig dode letter. De Braziliaanse minister van Economie, Paulo Guedes, roept op tot 'een beetje geduld'. 

Geopolitieke context

Niet alleen de impasse op het binnenlandse politieke vlak speelt Brazilië parten. Ook de geopolitieke context zadelt het land met flink wat hoofdbrekens op. Niet alleen voelt het de impact van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de daaruit voortvloeiende wereldwijde economische groeivertraging.

Daarnaast leiden de presidentsverkiezingen in buurland Argentinië tot flink wat onzekerheid. Als de peilingen het bij het rechte eind hebben, ruimt de rechtse Mauricio Macri dit najaar baan voor de linkshe Alberto Fernández.

En dan zijn er nog de diplomatieke spanningen met enkele Europese lidstaten. Landen als Frankrijk en Ierland dreigen ermee het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Mercosur, een douane-unie in Latijns-Amerika waartoe ook Brazilië behoort, niet te ratificeren als Bolsonaro niet steviger optreedt tegen de bosbranden in het Amazonewoud.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud