Braziliaanse ex-president Lula opgesloten

De vroegere Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. ©AFP

De wegens corruptie veroordeelde Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva meldde zich bij de politie en is opgesloten.

'Ik zal het arrestatiebevel aanvaarden', zei de 72-jarige politicus zaterdag na een herdenkingsdienst voor zijn vorig jaar overleden echtgenote in São Paulo. Lula had vrijdag nog een gerechtelijk bepaalde termijn voor zijn aanmelding bij de politie laten verstrijken.

Lula is betrokken bij het schandaal rond smeergeld van het staatsolieconcern Petrobras in ruil voor lucratieve overheidscontracten. Hij is wegens corruptie tot twaalf jaar cel veroordeeld. Meerdere verzoeken om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werden afgewezen.

Lula was tussen 2003 en 2011 staatshoofd van Brazilië. Bij de verkiezingen van oktober wilde hij zich opnieuw kandidaat stellen voor het hoogste staatsambt. Het is onduidelijk of dat na zijn opsluiting nog mogelijk is. De peilingen worden in elk geval aangevoerd door Lula met 36 procent.

Laat op zaterdagavond is het 72-jarige voormalige staatshoofd aangekomen in de gevangenis van Curitiba, in het zuiden van het land. Lula werd met een klein vliegtuig overgevlogen naar Curitiba nadat hij zich had aangegeven bij de federale politie in Sao Paulo. Hij moet er een celstraf uitzitten van 12 jaar en 1 maand.

 Een eerste poging om zich over te leveren bij de federale politie werd door sympathisanten verhinderd. Die blokkeerden de uitgangen van het vakbondsgebouw waar hij zich ophield. Uiteindelijk slaagde de oud-president er bijna 26 uur na het verstrijken van de deadline in om het hoofdkwartier toch te verlaten in een politiewagen. Hij werd daarna overgebracht naar de luchthaven van Sao Paulo. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud