Advertentie

Braziliaanse president eist stopzetting onderzoek tegen hemzelf

Michel Temer, de president, ontkent dat hij in de fout is gegaan. ©AFP

De Braziliaanse president Michel Temer weigert na nieuwe onthullingen over de betalingen van smeergeld af te treden. Hij eist in plaats daarvan dat het onderzoek tegen hem wordt stopgezet.

De conservatieve politicus haalde zaterdag in Brasilia in een reactie fel uit tegen ondernemer Joesley Batista, eigenaar van het wereldwijd grootste vleesconcern JBS. De opnames van een gesprek zijn volgens hem gemanipuleerd, hij heeft geen afspraken gemaakt over zwijggeld.

Hij zal het hooggerechtshof om een schorsing van het onderzoek vragen omdat hij van oordeel is dat de bewijslast tegen hem twijfelachtig is. Temer is op de geluidsopnames, die Batista heimelijk maakte, nauwelijks te verstaan.

De openbaar aanklager stelde vrijdag dat Temer het onderzoek naar het grote fraudeschandaal (Carwash) heeft gedwarsboomd en dat hij zich mogelijk zelf schuldig heeft gemaakt aan passieve corruptie.

De krant O Globo had donderdag gemeld dat Temer heeft ingestemd met het betalen van zwijggeld aan Eduardo Cunha, de voormalige parlementsvoorzitter die in de gevangenis zit. Dat is te horen in een vastgelegd gesprek.

Voorkennis

Temer beschuldigde in zijn reactie JBS ook van illegale handel met voorkennis. Batista zou de onderneming met miljoenen dollar ingedekt hebben, vooraleer door zijn onthullingen de Braziliaanse beurs zwaar in het rood ging en de real tegenover de dollar dramatisch aan waarde inboette. Er zijn inderdaad aanwijzingen voor een dergelijke handel.

'Hij heeft de perfecte misdaad gepleegd', zei Temer over Batista. 'Hij heeft de Brazilianen bedrogen en verblijft nu in de VS." Batista, ook eigenaar van de flip-flopfabricant Havaianas, is naar verluidt naar zijn nieuwe verblijfplaats New York vertrokken.

Procureur-generaal Rodrigo Janot heeft een onderzoek ingeleid tegen Temer wegens obstructie van Justitie, corruptie en georganiseerde misdaad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud