Braziliaanse toppolitici aangeklaagd in Petrobraszaak

Afgelopen weekend trokken honderdduizenden Brazilianen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. Ze eisten ook het vertrek van presidente Dilma Rousseff en de Arbeiderspartij (PT). ©EPA

Het corruptieschandaal rond de Braziliaanse staatsoliereus Petrobras dreigt steeds grotere politieke gevolgen te hebben. Het Braziliaanse parket heeft immers de voorzitter van de Kamer en een ex-president aangeklaagd.

Het is het Braziliaanse gerecht menens met het onderzoek naar corruptie bij staatsoliebedrijf Petrobras. Nadat het parket in de zogenaamde 'Operatie Carwash' al verschillende bedrijfsleiders in staat van beschuldiging gesteld heeft, richt het nu zijn pijlen op toppolitici.

Het openbaar ministerie vroeg het hooggerechtshof in het land de voorzitter van de Kamer, Eduardo Cunha, in staat van beschuldiging te stellen wegens corruptie en witwassen. De toppoliticus van de PMDB, de grootste partij van het land naar ledenaantal en een coalitiepartner van de Arbeiderspartij van Dilma Rousseff, zou 17,3 miljoen real (4,1 miljoen euro) smeergeld ontvangen hebben toen contracten gesloten werden voor de bouw van twee boorschepen voor Petrobras.

Afgezet

Ook tegen ex-parlementslid Solange Almeida, een partijgenote van Cunha, formuleerde het parket een reeks aanklachten. Net als tegen senator Fernando Collor de Mello, een lid van de centrumrechtse PTB.

Het is niet de eerste keer dat Collor het gerecht achter zich aan krijgt. In 1992 werd hij, na twee jaar presidentschap, afgezet op verdenking van corruptie. Vorige maand nam de politie bij een huiszoeking in zijn villa in de hoofdstad Brasilia nog drie luxeauto's - een Ferrari, een Porsche en een Lamborghini - in beslag. Volgens de speurders kocht Collor die wagens met een prijskaartje van 1,8 miljoen euro om geld wit te wassen.

Politieke rechten

Als het hooggerechtshof Cunha veroordeelt, moet het parlement beslissen of het zijn politieke rechten afneemt en hem afzet als kamervoorzitter. Een gedwongen vertrek van Cunha zou presidente Dilma Rousseff niet slecht uitkomen.

Het Braziliaanse gerecht doet al ruim anderhalf jaar onderzoek naar grootschalige corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras. Bij het schandaal bleken vrijwel alle grote ondernemingen in het land - bouwbedrijven op kop - betrokken te zijn.

De voorbije maanden vlogen heel wat topbedrijfsleiders dan ook de cel in. Maar ook heel wat politici - ook uit de Arbeiderspartij van presidente Dilma Rousseff - lopen in het vizier.

Aantal mensen dat opgepakt is: 57

Aantal mensen dat in staat van beschuldiging gesteld is: 47

Aantal veroordeelden: 0

Aantal betrokken bedrijven: 11

Aantal mensen naar wie een onderzoek loopt: 232

Want de PMDB'er sloot zich vorige maand aan bij het verzoek van een reeks oppositiepartijen om de leider van de Arbeiderspartij af te zetten. Hij stelde de afgelopen weken ook alles in het werk om de pogingen van de presidente te fnuiken om het begrotingstekort binnen de perken te houden via nieuwe besparingsmaatregelen.

Betrokkenheid

Cunha, Almeida en Collor de Mello zijn niet de enige politici die in het vizier van het gerecht lopen in de 'Operatie Carwash'. De afgelopen maanden openden de speurders in de zaak onderzoeken naar drie dozijn parlementsleden.

Presidente Rousseff blijft voorlopig buiten schot. De speurders vonden nog geen concrete aanwijzingen voor haar directe betrokkenheid bij het schandaal dat de Braziliaanse economie verschrikkelijk pijn doet. Toch dringt de oppositie op haar vertrek aan. 

Leiderschap

Volgens haar is ze geen goede leider. De presidente was immers voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras toen de onfrisse praktijken zich afspeelden. 'Het getuigt van weinig leiderschap als je als voorzitter niets merkt van zo'n grootschalige corruptie', luidt het.

Heel wat Brazilianen delen die mening. Vorig weekend trokken nog 900.000 mensen in 150 verschillende steden de straat op het vertrek van Rousseff te eisen. Donderdagavond volgde een tegenbetoging. Zowat 73.000 mensen in tientallen steden poogden de presidente een hart onder de riem te steken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud