'Braziliaanse Trump' neergestoken

Jair Bolsonaro wordt weggedragen nadat hij is neergestoken tijdens een campagnemeeting. ©AFP

De extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro ligt op kop om volgende maand verkozen te worden tot Braziliaans president.

Brazilië viert vandaag zijn onafhankelijkheidsdag in een steeds wankeler politiek klimaat. Niet enkel is de linkse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva vorige week uitgesloten van deelname aan de verkiezingen in oktober, omdat hij in de cel zit wegens corruptie. Zijn belangrijkste uitdager, de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, is donderdagnacht neergestoken.

Bolsonaro voerde campagne in Juiz de Fora, een stad ten noorden van Rio de Janeiro, toen een 40-jarige man hem aanviel. De dader zou een linkse activist zijn met geestelijke problemen. Bolsonaro werd ernstig verwond naar een ziekenhuis gebracht. Hoewel zijn zoon initieel tweette dat hij 'bijna dood' was, zou Bolsonaro's toestand intussen stabiel zijn.

De 63-jarige gewezen legerkapitein geldt al jaren als een uiterst omstreden politicus in Brazilië, die luidop de militaire dictatuur prijst die tot 1985 het Zuid-Amerikaanse land bestierde. Met zijn rechts-populistische standpunten kan hij gezien worden als een kruising tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en diens Amerikaanse collega Donald Trump.

Net als Duterte pleit hij ervoor de politie drugscriminelen simpelweg te laten vermoorden. Trumpiaans grossiert hij dan weer in raciaal twijfelachtige en vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo moet Bolsonaro een rechtszaak vrezen omdat hij verkrachtingen leek aan te moedigen en mogelijk aanzette tot rassenhaat. Eerder choqueerde hij al met homofobe standpunten.

Niettemin voert Bolsonaro, nu Lula van deelname is uitgesloten, de peilingen aan voor de presidentsverkiezingen. Zijn harde hand lijkt voor veel Brazilië de oplossing voor de enorme problemen waarmee hun land kampt.

Brazilië is de jongste jaren ruw ontwaakt uit de socialistische droom waarmee de Arbeiderspartij van Lula en zijn opvolgster Dilma Rousseff 's werelds achtste economie deden opstomen tot een van de gehypete BRIC-groeilanden. Rousseff werd in 2016 afgezet, Lula zit in de gevangenis en de Braziliaanse economie tracht recht te krabbelen na een recessie. 

Enorme ongelijkheid en bittere armoede blijven dan ook acuut, misdaad tiert er welig. Nergens ter wereld worden er jaarlijks meer moorden gepleegd dan in Brazilië, wat de aanslag op Bolsonaro pijnlijk illustreert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud