Advertentie

Brazilianen massaal op straat tegen Rousseff

Een 'namaak-Rousseff' met de duimen omlaag op een betoging zondag tegen de Braziliaanse president in Brasilia ©Bloomberg

Honderdduizenden Brazilianen hebben zondag betoogd tegen president Dilma Rousseff, voor de tweede keer in een maand al. Het staatshoofd ligt onder vuur voor haar betrokkenheid bij de zware corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras.

Volgens de organisatoren van de manifestatie kwamen in totaal 250.000 mensen op straat; de politie hield het op 150.000 deelnemers. Vorige maand bracht een soortgelijke betoging nog anderhalf miljoen mensen op de been. De grootste Braziliaanse oppositiepartij - het centrumrechtse PSDB - steunde de betoging, zonder evenwel om het ontslag van Rousseff te vragen.

Rousseff begon in januari aan haar tweede ambtstermijn als presidente. Maar ze krijgt steeds meer kritiek door de stagnerende Braziliaanse economie en wegens haar mogelijke betrokkenheid bij een corruptieschandaal rond het staatsbedrijf Petrobas. Volgens een zaterdag gepubliceerde opiniepeiling wil 67 procent van de Brazilianen dat de ontslagprocedure tegen de presidente wordt ingezet; amper 13 procent steunt haar beleid.

Rousseff was acht jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van Petrobas. De topman van die onderneming moest in februari ontslag nemen nadat aan het licht was gekomen dat miljarden dollars werden verduisterd om politieke partijen en verkozenen mee om te kopen. Er loopt een onderzoek tegen meerdere parlementsleden en oud-ministers, ook uit Rousseffs fractie.

Vanwege het gesjoemel bij Petrobras zijn steeds meer parlementariërs er voorstander van om meer buitenlandse bedrijven te betrekken bij de ontginning van de gigantische offshore olievoorraden van Brazilië. Die werden bijna tien jaar geleden ontdekt en bevatten mogelijk meer dan 100 miljard vaten aardolie. De bronnen liggen echter heel diep en onder zoutlagen, wat de ontginning erg duur maakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud