Advertentie
Advertentie

Brazilianen massaal op straat tegen Rousseff

Een boze betoogster met een duidelijke boodschap: 'PT buiten, Dilma buiten' ©© Juliana Spinola/Demotix/Corbis

Honderdduizenden Brazilianen hebben zondag gedemonstreerd tegen de regering van de linkse presidente Dilma Rousseff. Ze eisen nieuwe verkiezingen en de afzetting van Rousseff, wiens populariteit tot een ongekend dieptepunt is gezakt.

Meer dan een kwart miljoen mensen kwamen op straat; sommige bronnen spreken zelfs van 900.000 betogers. De organisatoren hadden opgeroepen tot betogingen in meer dan 200 steden doorheen het hele land. Ze hadden gehoopt op een even grote deelname als de massaprotesten in maart en april, en dat lijkt gelukt.

Ook in Sao Paul kwamen enkele honderdduizenden op straat. ©© Gustavo Basso/NurPhoto/Corbis

De manifestanten eisten het vertrek van president Dilma Rousseff of de opstart van een parlementaire afzettingsprocedure. Een peiling begin augustus toonde aan dat slechts 8 procent van de Brazilianen nog haar beleid steunt. Tijdens de betoging verschenen borden met opschriften als ‘Dilma buiten’ en ‘Neen aan de corruptie’, een duidelijke verwijzing naar het Petrobras-schandaal.

De 64-jarige Rousseff, die in januari aan haar tweede ambtstermijn is begonnen, heeft het niet onder de markt. De Braziliaanse economie gaat door een recessie, waardoor ze heel wat onpopulaire besparingen moet doorvoeren, terwijl de inflatie bijna oploopt tot tien procent. Ook allerlei corruptieschandalen die de Braziliaanse politiek teisteren, drijven Rousseff steeds meer in het nauw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud