Advertentie

Brazilië onderzoekt corruptie bij WK voetbal

Een luchtbeeld van de Arena Pernambuco in de Braziliaanse stad Recife. ©REUTERS

De Braziliaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar mogelijke corruptie bij de bouw van een van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal dat vorig jaar in het land plaatsvond. Centraal in de enquête staat bouwgigant Odebrecht.

Het WK voetbal deed de afgelopen jaren al flink wat stof opwaaien in Brazilië. Heel wat Brazilianen trokken in de aanloop naar het voetbalfeest, in juni en juli vorig jaar, de straat op om het hoge prijskaartje van het sportevenement aan te klagen. Volgens de demonstranten had presidente Dilma Rousseff die vele miljarden beter gestopt in een verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg.

De organisatie van het WK dreigt nu ook nog een gerechtelijk staartje te krijgen. Want justitie heeft een onderzoek geopend naar mogelijke corruptie bij de bouw van de Arena Pernambuca, het stadion in de stad Recife.

Odebrecht

Speurders gaan na of bouwgigant Odebrecht te veel aanrekende voor het project. 'De exacte kostprijs van het project is nooit bekendgemaakt maar de bouw van het stadion zou zowat 700 miljoen real (179 miljoen euro) gekost hebben', meldde de Braziliaanse krant O Globo. 'De federale politie schat dat de bouwheer 42,8 miljoen real te veel aanrekende.'

Volgens de onderzoekers werd alles in het werk gesteld opdat Odebrecht met het project aan de haal zou gaan. 'Heel wat elementen wijzen erop dat Odebrecht een jaar voor het uitschrijven van de offerte al op de hoogte gebracht werd van het project', vernam O Globo bij de federale politie van de deelstaat Pernambuco.

Odebrecht zou dus twaalf maanden de tijd gehad hebben om een dossier voor te bereiden. De concurrentie kreeg daarvoor volgens de speurders slechts 45 dagen.

Huiszoekingen

De afgelopen dagen voerden agenten op verschillende plaatsen huiszoekingen uit. Ze gingen langs bij enkele kantoren van Odebrecht, verspreid over heel Brazilië, en vielen ook binnen in het gebouw waar het comité zetelt dat het project in goede banen moest leiden. Tijdens de operatie namen ze verschillende documenten in beslag.

Het onderzoek concentreert zich op vier onfrisse praktijken: het vormen van een criminele organisatie, corruptie bij ambtenaren en frauderen met de offerte en de financiering van het project.

De autoriteiten van de deelstaat Pernambuco beloofden al volledige medewerking aan het onderzoek. Ze maakten zich vrijdagavond sterk dat alle regels gerespecteerd werden bij de toekenning van het project.

Cel

Ook Marcelo Odebrecht, de topman van het bouwbedrijf, schreeuwde zijn onschuld aan. De man zit al enkele weken in de cel op verdenking van betrokkinheid bij het grote corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras. Tijdens dat onderzoek kwamen dingen aan het licht die speurders op het spoor van mogelijke corruptie bij het WK voetbal zetten.

Odebrecht is de grootste bouwonderneming van Latijns-Amerika. Het bedrijf heeft in 21 verschillende landen meer dan 180.000 werknemers.

Het onderzoek naar corruptie rond het WK van vorig jaar kan zich mogelijk nog uitbreiden. Want Odebrecht was ook betrokken bij de bouw of renovatie van stadions in São Paulo, Salvador en Rio de Janeiro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud